Alimentația joacă un rol mult mai important asupra creierului decât ți-ai imagina. Și nu doar pentru că îți este mai greu să te concentrezi atunci când îți este foame.
„Dietă are un rol crucial în modul în care creierul îmbătrânește, afectând atât capacitatea cognitivă, cât și probabilitatea de a dezvoltă afecțiuni neurodegenerative”, spune medicul nutriționist Rob Hobson, citat de Yahoo Lifestyle.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul este mai predispus la degradarea cauzată de stresul oxidativ și inflamație, astfel că alimentele de bună calitate sunt și mai importante.
„O dietă bogată în antioxidanți, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale ar putea să combată acest proces”, spune Hobson.
De asemenea, mesele tale îți afectează starea de spirit, avertizează expertul.
„Nutrietii pe care îi procuram din dietă sunt importanți în producția de neurotransmițători precum serotonină și dopamină, care sunt esențiali în reglarea stării de spirit”, adaugă specialistul. Menținerea glicemiei la un nivel stabil și în același timp reducerea la minimum a consumului de alimente procesate ar putea să scadă riscul de depresie.
Iată care sunt cele mai bune 8 alimente pentru sănătatea creierului, potrivit nutritionistului:
Nucile
Poate că nu este o coincidență faptul că miezul de nuca seamănă atât de bine cu formă creierului. Nucile sunt o sursă bogată de acizi grași Omega 3, o grăsime sănătoasă care este încorporată în membranele celulare ale creierului și care permite trecerea mesajelor chimice. De asemenea, nucile cresc nivelul de acid gras EPA, care are un rol important în reglarea dopaminei, hormonul responsabil pentru o stare bună de spirit.
Spanacul
Spanacul conține folat, o substanță implicată în sintetizarea neurotransmițătorilor care reglează starea de spirit, somnul, procesul de învățare și memoria. Acest tip de vitamina B ajută în același timp la dezintegrarea aminoacidului homocisteina, care a fost asociat cu creșterea riscului de accident vascular și demență.
Somonul
Pe lângă faptul că este una dintre cele mai bune surse de acizi grași Omega 3, somonul este bogat și în vitamina D, recunoscută pentru rolul sau neuroprotector. Vitamina soarelui ajută la reglarea genelor asociate cu funcționarea creierului, iar în același timp reduce inflamația care poate accelera declinul cognitiv.
Uleiul de măsline
Vitamina E, care se găsește din abundență în uleiul de măsline, acționează că un antioxidant, protejând creierul de radicalii liberi care cresc riscul de stres oxidativ. Potrivit unui studiu desfășurat timp de 28 de ani, realizat de cercetătorii de la Harvard, doar o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi poate avea un impact semnificativ de scădere a riscului de demență.
Ciocolată neagră
Ciocolată cu un procent de cacao de cel puțin 70-80% este o sursă bună de la flavonoizi, substanțe care au un rol neuroprotector. Acești compuși ajută la stimularea circulației sanguine la nivelul creierului și ar putea chiar să încetinească pierderile de memorie asociate cu vârstă. Un studiu a arătat beneficii asupra memoriei la numai două ore după consumul de ciocolată neagră, în cazul adulților tineri sănătoși.
Lintea
Lintea este o sursă subestimată de fier, esențial în producerea de celule roșii sănătoase ce transporta oxigenul și nutrienții în tot corpul. Nivelul scăzut de fier poate duce la oboseală și probleme de concentrare. Un alt efect este senzația de minte în ceață, asociată cu nivelul scăzut de oxigen.
Kefirul
Intestinele produc 95% din totalul de serotonină, hormonul responsabil pentru echilibrarea stării de spirit. Kefirul conține două dintre cele mai studiate tulpini de probiotice: Lactobacilum și Bifibacterium. Prin faptul că reglează comunicarea dintre creier și intestine, aceste probiotice au un impact pozitiv asupra sănătății mintale.
Ouăle
În afară de faptul că reprezintă alimentele de baza pentru micul dejun, ouăle sunt surse de vitamine din grupul B, care sunt opt la număr. Toate vitaminele din acest grup susțin sănătatea creierului, acționând împreună pentru a stimula bună funcționare a neuronilor. Niveluri scăzute ale vitaminelor B6, B12 și B9, în special, pot afecta cât de bine funcționează creierul pe măsură ce îmbătrânești.