Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut primele declarații înainte de Consiliul European de la Bruxelles, după refuzul de joia trecută de a vota intrarea Romîniei în Spațiul Schengen.
Karl Nehammer susține că România nu are date clare despre migrație și că cifrele care ajung la București sunt greșite.
Karl Nehammer a spus din nou că problema migrației este de securitate euroepană și a amintit vorbit din nou despre numărul mare de migranți care ajung în Austria, respectiv 100.000 de cereri de azil, precum și de faptul că granițele României și Bulgariei nu sunt „suficient de protejate” privind trecerile ilegale de migranți.
Nehammer atacă Poliția Română și spune că în Austria ajung 100 de mii de migranți, iar 75 de mii dintre aceștia nu ar avea acte legale, în timp ce sute de mii ar trece granița României, relatează Realitatea PLUS.
„Nu este o chestiune de țări împotriva altor țări, este o chestiune de securitate. Avem în Austria 75 de mi ide persoane neinregistrate. Știm că 20.000 de imigranți ilegal au traversat România. De unde știm asta? Poliția austriacă a investigat acest lucru. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă.
În Austria am înregistrat sute de mii de imigranți iar 75.000 nu sunt înregistrați. Este un număr uriaș. Este o chestiune de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Nu e vorba de a fi împotriva Bulgariei, României. Trebuie să rezolvăm împreună o problemă de securitate. Cred că o vom face”, a spus Karl Nehammer.
Declarațiile au fost făcute în fața jurnaliștilor chiar înainte de intrarea la reuniunea Consiliului European, unde urmează să stea, la masă, față în față cu președintele Klaus Iohannis.
Șefii de stat și de guvern din UE s-au reunit joi la Bruxelles în ultimul Consiliu Eurioean din acest an. Principalele teme pe agendă sunt despre războiul din Ucraina şi urmările conflictului, precum și relaţiile UE-SUA.
Subiectul Schengen nu se află pe agenda oficială a reuniunii, însă preşedintele Klaus Iohannis a anunțat încă de miercuri că va ridica această problemă în acest Consiliu, a extinderii spațiului European după refuzul admiterii României prin veto-ul dat de Austria în Consiliul JAI din 8 decembrie.