CAMELEONUL este celebrat de ZIUA PAMANTULUI de către GOOGLE cu un DOODLE SPECIAL. este o reptilă (din familia Chamaeleonidae) arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare asemenea unui clește, care o ajută să se prindă de copaci. Are proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător. În prezent sunt cunoscute 160 de specii, cameleonii facând parte din rândul speciilor de animale periclitate.
CAMELEONUL. Singuratic, cameleonul trăiește în copaci, dar este capabil să alerge rapid în cazul în care este amenințat.Adaptat la viața arboricolă și la vânătoarea de insecte, cameleonul are corpul puternic comprimat lateral, iar degetele picioarelor sunt orientate in două laturi opuse, formând un clește cu care se prinde de ramuri.
CAMELEONUL. Aproape jumătate din speciile de cameleoni de pe pământ trăiesc în insula Madagascar (Africa). Această comunitate de cameleoni este cea mai mare din lume, fiind unică și prin faptul că numără 59 de specii diferite, care nu se găsesc decât în Madagascar.
sursa: wikipedia
CAMELEONUL-pantera este o reptila de dimensiuni medii care provine din Insula Mdagascar, unde se intalnesc, de altfel, majoritatea speciilor de cameleoni.
Descriere generala
CAMELEONUL- pantera este o soparla cu forme mai putin obisnuite, putand atinge lungimi de 35 de cm (masculii) si 21 de cm (femelele). Trunchiul este excesiv de plat, fapt care il ajuta sa capteze mai bine radiatiile si caldura solara. Coada, adaptata sa prinda diverse obiecte, este tinuta, de obicei, in forma de carlig. Cele patru membre prezinta fiecare cate doua degete, pozitionate in forma de "V", care asigura o priza foarte buna. Cameleonul-pantera are ochi foarte mari, ce sunt acoperiti in mare parte de piele; doar in centru exista o mica deschidere circulara, prin care animalul vede ce se intampla in jurul sau.
CAMELEONUL. Ochii pot fi miscati independent, fapt ce ii permite acestuia sa priveasca in directii diferite, in acelasi timp. Limba este foarte lunga, putand egala in unele cazuri lungimea corpului; ea se termina cu un varf musculos, foarte lipicios, cu ajutorul caruia reptila prinde si imobilizeaza prada. Extinderea limbii se face printr-o manevra extrem de rapida, care nu dureaza mai mult de o saisprezecime de secunda.