În ultimele săptămâni, grevele au avut loc în Franța, Portugalia, Marea Britanie, Germania și Spania, și se preconizează că astfel de acțiuni se vor desfășura și în perioada următoare, ceea ce ar putea conduce la întreruperea zborurilor de sărbătorile de Paște, conform declarațiilor oficiale ale companiilor aeriene, aeroporturilor și autorităților de trafic aerian.
„Vor fi întârzieri. Nu există nicio îndoială”, a spus Steven Moore, care este responsabil cu operaţiunile de management al traficului aerian la Eurocontrol.
Franța – protestele continuă
În Franța, grevele au condus până acum la mii de ore de întârzieri, ajungând uneori la 70.000 de minute de întârziere într-o singură zi, conform datelor prezentate de Eurocontrol.
Începând cu data de 13 martie, DGAC, autoritatea de aviație civilă franceză, a cerut aproape zilnic companiilor aeriene să își reducă zborurile cu 20% până la 30% la mai multe aeroporturi, inclusiv la al doilea cel mai mare hub din Paris, Orly.
Fabrice Criquet, secretarul general al sindicatului Force Ouvriere la operatorul aeroporturilor din Paris ADP, a declarat că singura soluție pentru a readuce situația la normal ar fi ca guvernul președintelui Emmanuel Macron să retragă reforma pensiilor.
„Grevele urmăresc să perturbe operaţiunile prin definiţie, asta fac, protestăm de luni de zile faţă de această reformă a pensiilor şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat el pentru Reuters.
Germania – peste 300.000 de pasageri au rămas blocați pe aeroport
În ultimele săptămâni, grevele sindicatelor din diferite industrii din Germania au cauzat întreruperi în călătoriile din această țară, unii lideri din industrie cerând o nouă abordare a conflictelor pentru a minimiza perturbările în curs.
Numai pe aeroportul din Frankfurt, peste 300.000 de pasageri nu au putut zbura din cauza grevelor.
„Pentru noi, acest lucru a însemnat o sumă semnificativă, de milioane de euro, în ceea ce priveşte veniturile pierdute”, a declarat şeful aeroportului din Frankfurt, Stefan Schulte, pentru Reuters.
Sindicatele din serviciile publice se află acum în perioada de arbitraj după ce negocierile asupra salariilor s-au încheiat fără un acord. Grevele au fost amânate până după Paștele catolic, dar urmează să fie reluate în Săptămâna Mare a Paștelui ortodox.
Portugalia - ofiţerii de control la frontieră declannșează grevă de Paștele catolic
În portugalia este așteptat ca ofițerii de control de la frontiera să intre în grevă în perioada 6-10 aprilie, ceea ce va coincide cu weekendul de Paște catolic și ar putea provoca „perturbări majore pe aeroporturi”, potrivit agenției de presă LUSA.
Asociația Hotelurilor și Întreprinderilor de Turism din Algarve a solicitat măsuri preventive și a avertizat că greva de control la frontieră ar putea afecta grav reputația regiunii în rândul turiștilor, care reprezintă un motor important al economiei Algarve.
„Membrii noştri sunt îngrijoraţi, dar să spunem că sunt îngrijoraţi în mod rezonabil. Au depus multă muncă pentru a se asigura că acest lucru merge rezonabil de bine”, a declarat Olivier Jankovec, președintele grupului de industrie aeroportuară ACI Europe.
Spania – 17 aeroporturi, afectate de greve
Membrii sindicatelor personalului de la sol și din sectorul de marfă al companiei Swissport Handling au programat greve între 27 martie și 13 aprilie, afectând unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi. Acestea constau în greve de câte 24 de ore, care au loc în fiecare luni, marți și joi. Swissport Handling operează pe mai multe aeroporturi importante din Spania, inclusiv Madrid (Barajas), Barcelona (El Prat), Reus, Alicante, Valencia, Murcia, Málaga, Almería, Salamanca, Valladolid, Burgos, Logroño, Zaragoza, Huesca, Lanzarote, Gran Canaria și Tenerife Sur.
Între timp, în Londra, 1.400 de agenți de securitate de la aeroportul Heathrow sunt în grevă în acest weekend.