Orice decizie cu privire la statutul controversat al oraşului trebuie luată "în cadrul negocierilor dintre israelieni şi palestinieni".
În aceste condiţii, decizia lui Trump privind ambasada americană în Israel a fost amânată.
"Președintele a fost clar în legătură cu această afacere de la început: nu este o chestiune dacă (ambasada va fi efectiv mutată de la Tel Aviv la Ierusalim), ci este o chestiune când", a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley.
Președintele american trebuia să decidă până luni dacă reînnoiește — așa cum au făcut, la fiecare șase luni, toți predecesorii săi și chiar el însuși în luna iunie — o clauză derogatorie la legea care impune, din 1995, instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau dacă își dă aprobarea pentru acest transfer, așa cum a promis în timpul campaniei sale electorale.
O decizie a preşedintelui american Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim ar genera violenţe şi ar amplifica fanatismul, a declarat Ahmed Abul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, organizaţia regională a ţărilor arabe.
"Este regretabil faptul că unii insistă asupra realizării acestui pas fără să ţină deloc seama de pericolele pe care acesta le generează în privinţa stabilităţii Orientului Mijlociu şi a întregii lumi", a declarat oficialul arab.
Jared Kushner, ginerele lui Trump şi emisarul american pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a declarat duminică că preşedintele SUA este aproape de a lua o decizie în privinţa mutării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv şi implicit recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.