"Este ceva nou pentru România pentru că noi nu știm cum funcționează treaba asta (să nu te implici în niciun fel în alegerile dintr-un alt stat, chiar dacă este din UE - n.r.). Ce o să ne facem că după cum apare în sondaje, în America, Republicanii vor câștiga alegerile parțiale, în luna noiembrie? Ei au o poziție foarte clară în treaba asta: e vorba între globaliști și patrioți. Era și pe vremea lui Eminescu.
Globalsimul, în general, nu e ceva rău. El a căpătat acum însă alte proporții, dacă era făcut așa cum a fost gândit la început, în sensul că să putem găsi peste tot lucrurile de care avem nevoie.
(Ca formă de stat - n.r.) nici socialismul nu era rău. Comunismul pur îl găsim în Kibuț, în Israel. Diferența majoră e acolo că intri sau ieși dacă vrei. E decizia ta. Asta a fost greșeala la noi. Ceea ce se întâmplă acum în România, cubanizarea României - Fidel Castro a rămas la putere că el i-a ajutat pe cubanezii antreprenori să plece din Cuba și au rămas cei acre nu mai puteau să facă scandal. Același lucru se întâmplă și în România astăzi. Nu știu dacă e voit...
Ei nu vor rămâne așa. Italia, unde aveam cel mai amre grup organizat al Diasporei românești - este foarte activ, este foarte atent la ce se întâmplă în România - nu cred că vor suferi ca urmare a acestor alegeri. Italienii, practic, au nevoie de români adevărați, cei care muncesc, își văd de trebă. Și noi avem nevoie de români acolo pentru că ei produc, fac bani acolo și îi trimit acolo.
E o mare greșeală ce face Bruxelles. Dacă era să faci o campanie în favoarea partidelor naționaliste nu puteai să o faci mai bine decât printr-un discurs de genul acesta al doamnei von der Leyen", a afirmat omul de afaceri.
Întrebat ce intelege din mesajul potrivit căruia Bruxelles-ul ar avea "instrumentele de a reduce fondurile alocate guvernelor țărilor UE atunci când se consideră ca acestea încalcă statutul de drept", Bobby Păunescu a răspuns: "Înainte de 89 era mesajul <<Se vrea>>, <<Se cere>>. Cine, nu se știe. <<Avem instrumentele>>. Păi în Europa nu sunt toate țările membre? Și atunci nu au voie să voteze și ăia...?"
"Avem probleme majore pentru că suntem a doua țară la capitolul migrație. Scăderea natalității, dramatică"
Riscul la noi, spune omul de afaceri, este faptul că avem niște probleme majore legate de faptul că suntem a doua țară la capitolul migrație.
La acest fapt se adaugă, totodată, și o scădere demografică majoră, "o scădere a natalității dramatică - 20%".
"Nu vedem discuțiile astea foarte mult în spațiul media, ceea ce e grav. Nu vedem niciun sprijin adus. Oamenii nu mai au încredere. Oamenii se gândesc să plece. De ce? Fiindcă nu avem un plan (nu avem stabilitate și predictibilitate - n.r.). Nu există așa ceva. Orice firmă are așa ceva. (...) La noi nu există. Dacă îți crești copilul și vrei să îl dai la facultate e pe ghici pentru că România nu știi că se dezvoltă în domeniul ăsta și ăsta și ăsta. În Germania există oamenii care au planuri de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung și pe 200 de ani - ATENȚIE! Foarte multe variabile există în asta, cu siguranță, dar oamenii se gândesc în ce direcție merg", a explicat președintele ARMIS.
El a dat ca exemplu și Anglia, o țară cu aceeași suprafață ca și România care - deși a decis să iasă din UE - "e unde e".
Despre votul românilor din Diaspora: "Au plecat pentru că nu se mai putea. Trebuie să voteze ACOLO ca să schime ce e AICI"
"România astăzi nu mai e nicăieri. A ajuns în coada clasamentelor. De ce? Nu avem români inteligenți? Nu avem capital uman? România a dat enorm de mult omenirii". Avem tot ce trebuie pentru a ieși în față. Avem Diaspora și pe românii de aici. Nu ne mai trebuie o Revoluție, nu mai trebuie lucruri ilegale, nu mai trebuie să facem procese din alea în glumă ca să omorâm oameni, să facem crime ca sa demonstram un lucru sau altul. Acum este momentul să trăim în ziua de astăzi și românii care învață, care au studiat, care au riscat, care au făcut afaceri, care au dat falimentu 1,2,3 și până la urmă au reușit, ăia trebuie să iasă în față", a subliniat Bobby Păunescu.
Întrebat de ce trebuie românii din Diaspora să voteze pentru ceva din România, omul de afaceri a dat un răspuns extrem de tranșant: "Nu au plecat pentru că au vrut să plece. Au plecat pentru că aici nu se mai putea, erau blocați. Trebuie să voteze de acolo pentru că vor să schimbe ce e aici. Atâta timp cât ei sunt principala sursă de venit pentru România, ei trimit bani în România, au voie să voteze".
Continuarea dialogului în Matinal Realitatea FM: