Sifilisul primar
Principalul semn îl reprezintă apariţia unui şancru (leziune) pe pielea care a fost expusă iniţial la infecţiei (de obicei, organele genitale, rect sau cavitatea bucală). Şancrul seamănă într-o prima faza cu o papulă tare, rotundă, de maxim 2 cm care nu este sensibilă la atingere. Poate fi însoţită de inflamarea ganglionilor limfatici din zona inghinală (nici aceştia nu sunt dureroşi). Persoanele infectate nu au alte manifestări în aceast stadiu, papula dispărând spontan după 4-6 săptămâni. Cu toate acestea, sifilisul nu se vindecă şi boala va continuă să se răspândească în tot organismul. În acest stadiu, sângele pacienţilor este contagios.
PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI TOATE OFERTELE AICI!!!
Sifilisul secundar
Semnele şi simptomele pot să apară la câteva săptămâni după vindecarea şancrului, după ce bacteriile s-au răspândit deja prin corp, cu efecte nocive la nivelul organelor. Bolnavul poate avea manifestări generale, comune, care includ: dureri de cap, disconfort, scăderea apetitului şi posibilă erupţie la nivelul pielii. Manifestările cutanate sunt de obicei de culoare roşie-brună şi sunt răspândite pe tot corpul. Nu sunt pruriginoase şi aspectul lor poate varia: pot fi plate sau ridicate, pot fi sau nu solzoase şi pot fi sau nu prezente pustulele.
Pentru că această erupţie poate semăna inclusiv cu o reacţie alergică dar şi cu simptomele altor boli, sifilisul a fost denumit "marele imitator". Acestea pot persista de la câteva săptămâni la câteva luni. Alte simptome ale sifilisului secundar includ răni (ulceraţii) de culoare cenuşie la nivelul cavităţii bucale, nas, gât, organele genitale sau în pliurile pielii, dureri articulare, scăderea poftei de mâncare. Nici acestea nu sunt dureroase. Ganglionii limfatici se vor menţine inflamaţi. Boala implică şi prezenţa alopeciei în zona tâmplelor, sprâncenelor sau barbă. Toate aceste semne şi simptome ale celei de-a două etapă a sifilisului dispar fără tratament, într-o perioada de la 3 săptămâni la 9 luni, dar infecţia va fi încă prezenţa în organism.
Sifilisul latent
Semnele şi simptomele survin după ce simptomele sifilisului secundar au dispărut şi pot dura de la un an până la 50 de ani. În acest stadiu posibil să nu existe nici un simptom, iar în aproximativ 2 ani, o persoană poate înceta să mai fie contagioasă, dar este încă purtătoare a bolii, fără tratament. Cu toate aceste unii pacienţi pot manifesta recurenţa simptomelor cutanate. Spirocheta rămâne inactivă în ganglionii limfatici şi splină. Sifilisul poate fi diagnosticat în acest stadiu printr-un test de sânge, conform sfatulmedicului.ro.
Sifilisul terţiar
Sifilisul terţiar apare la o treime din cei care nu sunt trataţi şi se manifestă după 3 sau mai mulţi ani de la infecţie. Multe dintre organele interne sunt deja afectate. Manifestările includ febră, durere, ulcere cutanate care nu se vindecă, tumori, dureri articlare, boli de ficat, anemie. De asemenea, sifilisul terţiar poate afecta sistemul nervos (ajungându-se chiar şi la pierderea funcţiei mentale) dar şi sistemul cardiovascular (anevrism aortic, insuficientă de vâlvă aortică). Coordonarea muşchilor ar putea să se facă dificil, se poate instala paralizia, orbirea, etc. Toate aceste afectări sunt ireversibile.