Interdicția de a cumpăra benzină și motorină din Rusia se va aplica tutror țărilor membre ale blocului comunitar. Efectele acestei interdicții se vor vedea în curând și la benzinării, inclusiv în țara noastră, iar cel mai afectați vor fi șoferii care conduc vehicule cu motoare diesel.
Situația la pompă și ce spun analiștii
Astăzi, la o benzinărie din Capitală un litru de motorină standard ne costă 7,68 de bani iar un litru de benzină ne costă 6,64 de bani. Analiștii spun că am putea avea din nou scumpiri record la pompă și că se tem că România nu va mai putea asigura strictul necesar.
Țara noastră, dealtfel, trebuie să găsească urgent resurse alternative pentru 80% din importurile de motorină, mai spun specialiștii.
Important de precizat este și faptul că acest procent era până acum acoperit de importurile din Rusia, însă embargoul care tocmai a intrat în vigoare a început să își facă simțită prezența.
Dacă în cazul benzinei, România este exportator, în cazul motorinei lucrurile stau diferit: Potrivit INS, România a importat în primele nouă luni ale anului trecut 1,85 de milioane de tone, dintre care 1,25 milioane de tone direct din Federația Rusă. În plus, România nu va mai putea importa motorină începând cu data de 5 februarie, nu numai din Rusia, ci și din statele cărora le este interzis exportul de produse procesate, adică Bulgaria, Ungaria, Cehia Slovacia și Serbia.
Pe de altă parte, ministrul Energiei ne dă asigurări și spune că nu există motive de îngrijorare
„Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a scris ministrul Popescu, pe Facebook.