„La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre o sumă de 332,5 milioane de lei”, a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
„Astăzi, avem în stoc suficiente doze din acest medicament pentru următoarele săptămâni, dar dorim din timp să asigurăm continuitatea tratamentului în spitalele din România, astfel încât, după publicarea în Monitorul Oficial, imediat vom începe demersurile de achiziţie publică pentru acest medicament”, a explicat el.
O sumă de 30 de milioane de lei este destinată pentru finanţarea cheltuielilor necesare funcţionării centrelor de vaccinare anti-COVID, iar alte 30 de milioane de lei pentru suplimentarea achiziţionării de tichete de masă acordate persoanelor cu schemă completă de vaccinare.
Totodată, 152,5 milioane sunt prevăzute pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, dintre care:
- 26 de milioane lei pentru achiziţionarea următoarei tranşe de 700.000 de doze de vaccin gripal;
- 20 de milioane de lei pentru achiziţia a 36.000 de doze de vaccin anti HPV;
- 26,5 milioane de lei pentru achiziţia a 135.000 de doze de vaccin hexavalent, destinat imunizării copiilor în primul an de viaţă;
- 50 de milioane de lei pentru asigurarea medicamentelor antiretrovirale şi antiinfecţioase, pentru pacienţii cu HIV/SIDA, respectiv pentru Programul de tuberculoză;
- 30 de milioane de lei pentru asigurarea fondurilor pentru decontarea testelor RT PCR pentru un număr de 192 de laboratoare, cuprinse în schema de finanţare de la bugetul Ministerului Sănătăţii.
"Această suplimentare se adaugă la cele două suplimentări anterioare ale bugetului Ministerului Sănătăţii, de la sfârşitul lunii septembrie, de 457 de milioane de lei, din care s-au achiziţionat medicamente destinate pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea finanţării Programului de terapie intensivă derulat prin bugetul Ministerului Sănătăţii. În luna octombrie, au mai fost alocate din Fondul de rezervă alte 10 milioane de lei pentru achiziţia vaccinului diftero-tetano-pertussis, necesar în Programul naţional de vaccinare", a precizat ministrul.