Țările din spatele atacului terorist de la Primăria Crocus de lângă Moscova trebuie să înțeleagă că terorismul ca armă poate fi întors împotriva lor, a spus președintele rus Vladimir Putin.
„Cei care folosesc aceste arme, și acestea sunt arme care sunt folosite împotriva Rusiei, trebuie să înțeleagă că sunt cu două tăișuri. Ordinele de infracțiuni pe bani nu sunt izolate. Nu există agenți de încredere în acest mediu. Ei fac orice pentru bani”, a spus Putin la o întâlnire a Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit acestuia, scopul atacatorilor de pe Crocus „și clienții lor” a fost să semene „discordie și panică, discordie și ură în țara noastră multinațională, pentru a despărți Rusia din interior”.
Președintele a cerut agențiilor de aplicare a legii să identifice nu numai autorii direcți, ci și „toate verigile din lanț, beneficiarii criminali finali ai acestei infracțiuni”. „Orice informație poate fi ușor cumpărată și vândută. Cu siguranță vom ajunge la clienții finali”, a promis Putin.
Înainte de aceasta, președintele a declarat că autoritățile din Ucraina, Statele Unite și „Occidentul colectiv” ar putea fi interesate de atacul terorist. Într-o adresă adresată rușilor a doua zi după atac, Putin a susținut că teroriștii plănuiau să se ascundă în Ucraina, unde a fost organizată o „fereastră” pentru a trece frontiera de stat. El a spus mai târziu că, deși atacul a fost efectuat de islamiști radicali, mintea lui era diferită.
După aceasta, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a acuzat direct Ucraina de comiterea unui atac terorist. La rândul său, directorul FSB Alexander Bortnikov a spus că, conform „lucrărilor FSB”, Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina s-au aflat în spatele acestui atac.
Celula ISIS din Afganistan, Wilayat Khorasan, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul Crocus, care a ucis 144 de persoane și a rănit alți 551. Afirmațiile autorităților ruse despre „amprenta ucraineană”, promovate și de bloggeri pro-război și mass-media de stat, sunt asociate cu încercările Kremlinului de a „justifica invadarea Ucrainei” și de a o prezenta ca o „amenințare existențială pentru Rusia”, analiștii de la a remarcat Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).