După cum scria realitatea.net și aici, în ciuda percepției publice, România exploatează, legal și ilegal, doar 50% din creșterea pădurii, astfel că în ultimii 25 de ani, stocul de masă lemnoasă în păduri ajuns la 2,2 miliarde mc, mult peste stocul existent la nivelul anului 1986, potrivit unui raport privind Starea Pădurilor si Industriei Lemnului.
După cum arată un articol din Cronica Română, deși s-a dovedit că sunt false acuzațiile de la jumătatea lunii martie (10 si 11 martie), asociația Agent Green, condusă de Gabriel Păun, nu a retractat oficial informațiile. Este vorba despre incidentul din 10 martie, când membri ai Agent Green au blocat un camion care transporta legal lemne de foc pe DN 7C, iar Gabriel Păun a acuzat (public) că transportul era unul ilegal și lemnul provenea din păduri virgine. "Așa cum au constatat, de altfel, organele de control ale statului, transportul era legal, cantitatea era cea din acte, iar transportul era înregistrat în aplicația SUMAL, cu avizul seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F, precum și în ”Inspectorul Pădurii”, la ora 10:13", reamintește articolul.
Al doilea fals lansat la o zi după incidentul din Argeș este postarea pe pagina de Facenook a Agent Green a unui fișier video cu imagini aeriene a unei suprafețe de pădure din zona Vidraru. Postarea din 11 martie susține că respectiva suprafață s-a aflat în administrarea Romsilva. "Fals, suprafața respectivă este la 30 de km de zona sugerată și a fost retrocedată proprietarilor privați în cursul deceniului trecut."
Cele două acțiuni de dezinformare nu sunt singulare, ci fac parte dintr-o campanie concertată de denigrare a Romsilva, cred surse din industrie și angajați ai Romsilva sub rezerva anonimatului: "Decredibilizarea sistematică a Romsilva și implicit a angajaților săi face parte dintr-un plan bine pus la punct. De ce să se mai ocupe Romsilva de protejarea pădurilor proprietate publică a statului, mai bine ne ocupăm noi, ONG-urile, a căror transparență rămâne în cele mai multe cazuri discutabilă".
Ideea este argumentată într-un comentariu făcut pe Facebook de Viorel Lupu, candidat PDL în 2008 pentru primăria Piatra Șoimului (Neamț). Pe modelul cumpărătorilor strategici ai fabricilor românești din anii '90, retrocedarea pădurilor către privați va da undă verde adevăratul jaf al pădurilor, crede acesta. « Este o acțiune în șase pași :
- Retrocedarea iresponsabilă și de cele mai multe ori cu acte false a pădurilor.
- Tăierea ilegala a padurilor retrocedate.
- Folosirea acestor tăieri drept momeala pentru manipularea și asmuțirea populației împotriva Romsilva și
- forțarea guvernelor populiste Cioloș și Grindeanu să ia măsuri aberante împotriva angajaților Romsilva pentru renunțarea la meseria de silvicultor.
- Pe fondul crizei de personal Romsilva să devină total incapabilă de a administra pădurile.
- Pădurile sub denumirea de rezervații să fie trecute în administrația străinilor care acum orchestrează totul prin ONG-uri.
Asociația pe care o conduce Gabriel Păun, Agent Green, a fost înființată, în 2009, ca organizație neguvernamentală non-profit cu scopul declarat al protecției mediului și conservarea biodiversității.
În ultimii 26 de ani, Romsilva a regenerat natural și artificial peste 540.000 de hectare de păduri aflate în proprietatea statului. În prezent, RNP — Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului și oferă servicii silvice, pe bază de contract, pentru un milion de hectare de fond forestier aflat în proprietatea autorităților publice sau în cea privată.