ASTRA ASIGURĂRI. "Am luat deciziile care se impuneau: am constatat că managementul companiei şi riscurile asumate de către manageri au condus societatea exact într-o astfel de situaţie, în care singura măsură raţională era deciderea redresării financiare prin administrare specială. Care era alternativa? Să o lăsăm să funcţioneze nestingherit în continuare? Să o lăsăm să ajungă la un stadiu în care ar fi devenit prea mare pentru a fi salvată? Să fim la fel de pasivi ca CSA-ul şi să alimentăm ceea ce piaţa asigurărilor, nu noi, a denumit "o politică toxică de asigurare"? Categoric, răspunsul este nu. Alternativa de a ne face că nu vedem ceea ce se întâmplă în piaţă este o chestiune care ţine de trecut", a declarat Ruşanu pentru Bursa.
Potrivit lui Ruşanu, fostul CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) a făcut la finalul anului 2012 un control la ASTRA. Rezultatul? Un plan de măsuri cu termen la 31 decembrie 2013. "Ceea ce este trist este faptul că fostul CSA nu a urmărit riguros modul în care se respectă acest plan de măsuri. Iar când a fost format ASF-ul, fostul Preşedinte CSA, Daniel Tudor, şi-a păstrat prerogativele în domeniul asigurărilor şi tocmai în virtutea experienţei şi continuităţii, avea toate motivele să constate dacă ASTRA face măcar paşi în sensul respectării planului de măsuri. A fost vorba despre o toleranţă neobişnuită şi pot spune acum, fără să îmi pot explica încă de ce, despre o rezistenţă în verificarea planului de măsuri la ASTRA", a mai spus Ruşanu.
ASTRA ASIGURĂRI. Prin decizia de marţi, 18 februarie, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.
ASTRA ASIGURĂRI. Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.
"Administratorul special preia integral atribuţiile persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare", se arată în decizia adoptată marţi de ASF.
În urmă cu două săptămâni, ASF anunţa că suspectează ASTRA ASIGURĂRI că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.
Pe baza raportului ASF, Banca Naţională a sesizat la momentul respectiv DNA.
Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de Mediafax, privind situaţia financiară a ASTRA ASIGURĂRI, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.
ASTRA ASIGURĂRI. De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite.
Potrivit autorităţii de supraveghere, ASTRA ASIGURĂRI a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări "non-tradiţionale", fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
ASTRA este cel mai mare asigurător de pe piaţa românească după volumul de prime subscrise. Compania este deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu.
Ponta transmite BNR un mesaj legat şi de piaţa asigurărilor: Să nu fim în situaţia "Too big to save"
Premierul Ponta a transmis BNR, miercuri, 12 februarie, un mesaj legat inclusiv de piaţa asigurărilor, făcând trimitere la filmul american "Too big to fail", care prezintă cauzele crizei financiare şi spunând că, dacă se întâmplă să se greşească şi în România, să nu se ajungă în situaţia "Too big to save".
Mesajul premierului către BNR este transmis în contextul în care Ponta a mers la sediul Băncii Naţionale a României, unde a avut o discuţie cu reprezentanţii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în zona financiar-bancară, surse guvernamentale precizând că unul dintre subiecte a fost situaţia Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări din piaţă.
Ponta a discutat şi despre acest subiect, premierul opinând că din punct de vedere legal cei care au cunoştinţă de fapte care prezintă indicii de infracţiune au obligaţia să sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discuţie.