Consumarea alimentelor falsificate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Un aliment este contrafăcut dacă un ingredient din compoziţia lui a fost eliminat parţial sau total sau dacă i s-au adăugat diverse substanţe pentru aspect, greutate ori volum.
Însă alimente falsificate sunt şi cele „îmbogăţite“ cu mai mulţi aditivi decât este permis.
Mai mult şorici, mai puţină carne
Aditivii alimentari sau controversatele E-uri menţin aspectul „proaspăt“ al mezelurilor cu până la trei ori mai mult faţă de acum zece ani.
Gustul este şi el schimbat. Celebrul salam de Victoria, cu bucăţile de carne generoase, a fost dat uitării.
În locul lui consumăm mezeluri pe bază de carne dezosată mecanic (MDM), cu valoare biologică scăzută.
Cu alte cuvinte, mâncăm salamuri care conţin mult şorici, zgârci, fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele şi mai puţină carne.
Proteina din carne se înlocuieşte frecvent cu proteină vegetală, de regulă soia, sau prin adaos de ingrediente şi aditivi, apă, amidon, polifosfaţi, sare, azotaţi/azotiţi, aşa cum scrie în cartea sa „Noua ordine alimentară – Şi noi ce mai mâncăm“, semnată de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Făina dă «culoare» lactatelor
Produsele lactate se pot falsifica foarte uşor. Cel mai adesea, se extrage grăsimea din lapte şi se înlocuieşte cu untură de porc, ulei, margarină şi, uneori, cu uleiuri petroliere parafinice şi minerale.
Continuare pe clicksanatate.ro