Documentele din arhivele Dunărea arată că Securitatea făcea cei mai mulţi bani din comisioane.
"Erau aşa numitele comisioane confidenţiale. Nu vă pot spune cât s-a incasat în total. Ele se negociau. Ofiţerii intermediau afacerile şi foloseau sursele de influenţă care ii sprijineau in obtinerea contractelor favorabile statul. Negociau astfel incat statul sa aiba un caştig. Banii se ducea in conturile de care v-am spus care erau gestionate prin decrete prezidenţiale sau prin ordine ale şefilor de la securitatea externă", spune LAURA STANCU, director la arhiva centrală a CNSAS.
Banii ajungeau în cinci conturi principale din România, dar şi la bănci din străinătate, în special în Elveţia.
"Accesul şi situaţia acestor conturi era urmărită în dublă partidă, adică atât la Banca Română de Comerţ Exterior, şi există documente din care reiese cine erau reprezentanţii bancii care le gestionau. Partida dublă era la Serviciul de aport valutar străin prin şefii acestora", mai spune LAURA STANCU.
Numele lui Dan Voiculescu a fost des vehiculat în legătură cu afacerile derulate de fosta securitate prin Interprinderea de Comerţ Exterior Dunărea şi firma de materiale de construcţii Vitrocim.
"Dunărea avea aşa după reiese şi din organigramă mai multe interprinderi, cunoscute că desfăşurau activităţi de comerţ exterior. Printre acestea se află şi Vitrocim şi cred că legăturile dintre personajul pe care l-aţi spus şi firmă trebuie gândite într-un anume context şi legăturile între el şi alte societăţi din cadrul Dunărea trebuie minuţios cercetate.
Legăturile dintre firmele care formau reţeaua „Dunărea“ încă nu au fost făcute.
"N-am făcut prelucrarea acestor documente la filă, suntem doar în urma unei inventarieri. Interesant este să facem un efort şi dacă se poate să deconspirăm toţi ofiţerii care au lucrat la Dunărea nu numai unul sau altul", mai spune LAURA STANCU.
Din documentele transmise de SIE reiese faptul că prin conturile Dunărea au circulat peste patru miliarde de dolari.