Plata ar urma să se facă odată cu salariul pe luna aprilie, iar din sumă se va scădea doar impozitul pe venit, de 10%.
Un număr de 75.000 de cadre medicale ar urma să beneficieze, lunar, de acești bani, pe toată perioada stării de urgență.
„Începând cu drepturile salariale de pe aprilie ar trebui ca acest stimulent de risc medical sa intre in plata. Beneficiari sunt atat medicii, cat si asistentii medicali, personalul de pe ambulanțe, personalul paramedical, toate cadrele medicale care sunt implicate”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, la Realitatea PLUS.
Guvernul a aprobat și achiziţia de spitale modulare, containere de logistică medicală, dar și echipamentele medicale necesare unităților care tratează pacienții infectați.
Trebuie stabilit cine va fi cel care va asigura operationalizarea spitalelor modulare. Un singur administrator, și cred ca cel mai potrivit ar fi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.”, potrivit ministrului Boloș.
Ministrul Fondurilor Europene susține că fondurile alocate - aproximativ 350 milioane de euro - ar putea fi suplimentate.
„Tot ce inseamna echipamentul personalului medical de la manuși până la măști de protectie, dezinfectanti si tot ce e necesar, combinezoane pentru protectia personalului medical se deconteaza. Îi asigur pe toți ce icare sunt implicați în achiziționarea echipamentelor medicale, vorbesc de unități sanitare, autoritorități locale care aloca fonduri pentru achiziționarea de echipamente medicale că acestea vor fi decontate din fonduri europene”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
În plus, 100.000 de bătrâni și persoane cu dizabilități vor primi ajutor, pe perioada stării de urgență, de la aproximativ 1.000 de asistenți sociali, a mai anunțat ministrul. În scurt timp, ar urma să fie înființat și un telefon verde, care va putea fi apelat de cei aflați în izolare.