"Noi am demarat controale în data de 3 martie în toată țara. Sunt probe prelevate de la toate comisariatele județene de protecție a consumatorilor din țară, probele din țară provenind, probabil, de la laboratorul la care și noi am făcut aceste probe", a spus Paul Anghel.
Întrebat cum este posibil ca niște ziariști să afle datele concrete, incluiv depășirile de limite de nitrați, iar o instituția a statului să facă aceste publice informații abia după o săptămână, șeful ANPC a răspuns că "contraproba a fost expertizată ulterior probei principal. Despre asta e vorba. Cei de la presă au aflat de proba principală. Ulterior a fost trimisă și la laborator contraproba".
Întrebat care este pericolul, din punctul său de vedere, Paul Anghel a răspuns că DSP trebuie să dea acest răspuns.
"Noi, conform procedurii, am trimis buletinele de analiză către DSP. Ei cunt competenți acum să interpreteze când sau dacă poate afecta numărul total de germeni consumatorul și în ce măsură și ce formă. DSP este în măsură să vă dea informații astea. Noi am spus că exista o limită legală, a fost depășită, produsul a fost oprit de la comercializare".
Potrivit acestuia, ANPC a retras de la rafturi apa neconformă la 15 martie.
"Acțiunea de control a fost între 4 și 9 martie 2016. Buletinele de analize au fost eliberate începând cu data de 14 martie 2016. Provesul verbal de constatare a contravenției prin care s-a stabilit măsura a fost încheiat pe data de 15 martie", a afirmat Paul Anghel.
În contextul în care datele apărute într-un articol publicat de Academia Cațavencu sunt 100% aceleași cu cele din comunicatul emis de ANPC, întrebat din nou cum este posibil ca ANPC să facă publice informațiile după o săptămână, Paul Anghel a răspuns: "Mă depășește. Nu știu să vă răspund".
"Eu sunt directorul direcției de control. Dacă întrebați ANPC, poate vă răspunde biroul de presă. ANPC trebuia să comunice (n.r - aceste depășiri), dar după ce ieșeau buletinele de analiză. Noi le verificăm doamnă la două laboratoare diferite, pentru că proba pe care o supunem comunicării către dvs. să fie certă. Existau două probe, duse la două laboratoare diferite. Trebuiau ambele să se ia în considerare pentru a fi certe. Când s-a pus sănătatea unui consumator în pericol, am acționat imediat. Loturile se verifică. Fiacare lot se verifică. Exista proba, contraproba, proba martor. Fiecare dintre aceste probe există un timp în care se verifică. Până să ieși să alertezi populația, trebuie să verifici. În cazul acestui podus care e alimentar, trebuia verificat din două surse", a adăugat Anghel.
În ceea ce privește amenzile, șeful ANPC a precizat că au fost dispuse verificări la toți producătorii de apă care au avut probe neconforme.
"Amenzile aplicate au fost cele mari. Situația în vigoare prevede amenzi până la 10.000 de lei maximum. Fiecare operator care a comercializat apă a primit o amendă de 10.000 de lei, plus o sancțiune complementară de oprire de la comercializare a loturilor neconforme. A fost dispus un control la îmbuteliatorii acestor operatori economici, inclusiv în județul Ilfov și la fel la cei din Harghita, de unde provin loturile", a adăugat Anghel.