”Există discuții în acest sens, există o urmărire atentă a indicatorilor, există o urmărire comparativă a indicatorilor, după două moduri diferite de calculare. Rămâne să vedem care va fi evoluția în următoarele zile, însă cred că e important să luăm măsurile care se impun, pentru că de fapt, aceste măsuri ne ajută să evoluăm mai bine, să trecem mai ușor prin această pandemie”, a declarat Andreea Moldovan, la RFI.
Ea a susținut că ”nu trebuie să ne fie frică de măsuri suplimentare, ci trebuie să le luăm ca pe măsuri care ne ajută să încercăm să stăvilim acest bulgăre": "(...). Această decizie este o decizie complexă, care antrenează mai multe foruri decizionale, dar dacă se va lua și când se va lua, ea trebuie considerată de către populație ca o măsură de protecție și nicidecum ca o măsură coercitivă sau de pedepsire. Este o măsură care ne ajută să rămânem cât se poate de sănătoși”.
La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat, chiar în această dimineață, într-o declarație făcută la un post TV, că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări la mia de locuitori.
Cu o zi în urmă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara că nu exclude varianta ca, după depăşirea incidenţei de 6 la 1.000 de locuitori, Capitala să intre în carantină. "Foarte probabil", mai spunea ministrul, una dintre măsurile luate în acest caz va fi ca bucureştenii să iasă din casă doar cu declaraţii pe proprie răspundere.
Întrebat dacă este posibil ca după o rată de 6/1.000 să Capitala să intre carantină, Voiculescu a răspuns: "Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată încă o dată".
Totodată, Vlad Voiculescu preciza că vor fi revizuite toate criteriile pentru impunerea carantinei.