Campania de vaccinare a debutat la aceeași dată în majoritatea țărilor europene, pe 27 decembrie 2020, cu excepția Regatului Unit, care a avut un ușor avans, începând pe 6 decembrie.
71 de pacienți au decedat la scurt timp după vaccinare, cazuri raportate în țări ca Marea Britanie, Germania, Norvegia sau Danemarca. Aproape toți aveau peste 75 de ani.
Luni, 18 ianuarie 2021, EMA - Agenția europeană a Medicamentului menționa că niciun caz de deces înregistrat în rândul persoanelor în vărstă nu a fost atribuit, în acest stadiu, vaccinării anti-Covid. După aceste decese raportate în Europa, în mai multe țări a fost lansată o anchetă pentru a elimina suspiciunea creată de o posibilă legătură cu vaccinarea anti COVID-19.
În Franța, cinci persoane au murit după vaccinare, dar nu a fost stabilită nicio legătură între decese și vaccinul anti COVID-19 Pfizer/BioNTech. Cei cinci aveau o vârstă înaintată și prezentau diverse afecțiuni. Lor le-a fost administrată prima doză de vaccin. Nu a fost stabilită o legătură directă între decesul lor și o eventuală reacție la vaccin, au precizat autoritățile sanitare franceze.
Celor cinci persoane care au murit în Franța li se adaugă cele 23 de persoane care au murit în Norvegia și cele 10 care au decedat în Germania.
Franța
Cele cinci decese din Franța au fost înregistrate în mai multe case de bătrâni din Tours, Nancy și Montpellier, a anunțat Agenția Națională de Securitate a Medicamentului, potrivit RFI România.
Decesul poate fi cauzat de reacțiile adverse grave ale vaccinului. Trei cazuri au fost înregistrate de centrul regional de farmacovigilanță din Nancy, unul la Tours și ultimul la Montpellier. Este vorba de persoane cu vârsta de peste 75 de ani, care sufereau de comorbidități, potrivit Ministerului Sănătății.
„Sunt persoane care au murit la doar câteva zile după vaccinare dar fără să prezinte semne de reacții alergice”, a anunțat ministrul Sănătății, Olivier Veran.
În vizită la Nancy, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a declarat că respectivii „ar fi putut deceda în zilele următoare, chiar dacă nu erau vaccinați și că nu au prezentat reacții alergice după vaccinare”.
„În căminele de bătrâni ne adresăm persoanelor care, prin definiție, sunt foarte fragile, adesea cu multe boli – în aceste cazuri cauzele de deces pot fi complet independente de Covid-19”, adaugă Véran.
În concluzie: „Există, evident, în contextul monitorizării farmacovigilenței, studii care sunt efectuate de autoritățile sanitare, împreună cu medicii, pentru a stabili dacă există o legătură sau nu cu vaccinarea sau dacă pur și simplu coincide cu o perioadă nefericită”.
Agenția Națională a Medicamentului susține că, în afara epidemiei de COVID-19, zilnic mor în medie, în Franța 465 de vârstnici care trăiesc în cămine. Cifra a fost anunțată pentru a se putea face o comparație cu ceea ce se întâmpla în anii 2018-2019 .
Ministerul francez al Sănătății a anunțat că au fost identificate 139 de efecte adverse după ce aproape 500.000 de francezi au primit prima doză de vaccin anti COVID-19, potrivit RFI România.
Norvegia
23 de oameni vârstnici au murit în Norvegia, după ce au fost vaccinate împotriva COVID-19.
Agenția Norvegiană pentru Medicamente (NOMA) a raportat la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, că a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauza acestor decese.
Conform investigațiilor inițiale, 13 dintre victime au dezvoltat efecte secundare considerate obișnuite, manifestate prin febră, diaree sau greață. Luni, 18 ianuarie 2021, responsabili din Norvegia precizau că nu a fost stabilită o relație între vaccinul Pfizer/BioNTech și decesul a 13 bătrâni cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin.
Germania
În Germania, Institutul Paul Ehrlich a anunțat că analizează cazurile a 10 persoane care au decedat la scurt timp după vaccinare.
Chiar dacă nu este stabilită legătura directă cu vaccinul, vulnerabilitatea acestei grupe de vârstă la efectele secundare este reală.