Din analiza care urmărește evoluția incidenței în primele două săptămâni din februarie se observă că ratele au crescut majoritar în grupa de vârsta 0-19 de ani și în grupa de vârsta 20-39 de ani.
La o analiza mai fină a grupelor de vârsta se observă că s-au înregistrat creșteri în toate subgrupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani), arată comunicatul INSP.
Mai mult, evoluția ratelor de incidenta pe categorii copii-adolsecenți arată că acestea au avut o creștere mai accelerata decât evoluția generală a epidemiei.
Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate in grupa de vârsta 0-19 ani este redus. La data publicării studiului, 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate în grupa de vârsta 0-19, doar 2.9% erau internate in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau în secțiile ATI.
Pe de altă parte, în perioada următoare este posibil să se manifeste un impact indirect, din cauză că 97% dintre copiii detectați pozitiv sunt izolați la domiciliu și este posibil să transmită infecția la adulții din jur, iar aceștia, în funcție de vârsta si comorbiditati, pot prezenta diverse evoluții ale bolii.
Creșterile numărului de cazuri în grupa 0-19 ani nu sunt uniforme la nivel național, cele mai vizibile fiind în 18 județe (Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caras Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt) si București.