După acuzațiile care i s-au adus Fiscului că nu se ocupă de marea evaziune și închide doar mici magazine și buticuri, ANAF ripostează pe Facebook cu un bilanț la 5 luni care ar demonstra tocmai opusul.
Astfel, spun inspectorii ANAF, în primele cinci luni din acest an, au fost întocmite 357 sesizări penale pentru prejudicii de aproape 410 milioane euro. Pentru recuperarea prejudiciilor, s-au constituit măsuri asiguratorii asupra unor active în valoare de 256 mil. euro.
Potrivit bilanțului ANAF, 86% dintre sesizările penale vizează dosare de peste 1 milion euro. "Covrigăriile și chioșcurile nu fac evaziune de peste 1 milion euro!", scriu inspectorii ANAF.
Comentariile venite de la contribuabilii cei mai curajoși nu au întârziat să apară:
- "Dar batranii care vand o ceapa la coltul strazii gac evaziune de milioane de euro?", întreabă Mihai M.
- răspunsul ANAF: "Povestea cu bătrânica care vindea urzici și care a fost controlată de inspectorii Antifraudă este o legendă propagată de mass-media. Inspectorii Antifraudă nu se ocupă și nu s-au ocupat vreodată cu așa ceva".
- "Continuati sa faceti niste comunicari media de doi bani. Ar trebui sa va fie rusine pentru tonul si continutul comunicarii. Nu a zis nimeni ca va ocupati doar de afacerile mici care intr-adevar nu genereaza dosare penale pentru ca nu au cum datorita cifrelor de afaceri. Dar asta nu inseamna ca ati invatat sa faceti distinctie intre frauda facuta de o afacere mica si una mare. Le aplicati aceleasi principii pentru ilegalitati mai mult sau mai putin reale sau grave. Va lipseste in mod cert discernamantul. Despre asta este vorba si despre atitudine.....corecta. Un comunicat ca acesta nu va face cinste deloc", spune Cornelia C.
- "Mai aveti inca un milion de euro de recuperat si o sa faceti suficient pentru pensiile marite ale parlamenatrilor. Dar oare astia nu sunt niste viitori parnaiasi?", crede Alex X.
- "Domnilor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală - ANAF va asigur ca si covrigarile si frizeriile fac evaziune si nu numai de un milion ci mult mai mult de un milion , ideea e ca is multe care fac evaziune de ex in tara sunt cateva mii ori o suma acolo pe an ....sare de milion .....", Viorel B.
- "Si cate procese pe rol aveti pt abuzurile efectuate de inspectorii dv? O statistica cu situatia acestor dosare, obiectul cauzei si hotarari favorabile vs hot nefavorabile, ne puteti arata? Asa, pt transparenta doar!", Raluca B.
- "Un comunicat oficial se face cu prestanta de rigoare. Aici nu ne tragem de sireturi unii cu altii. Echilibru, modestie, astea ar trebui sa fie baza unui comunicat oficial. Nu batautul obrazului ca la o sueta intre prieteni. Era perfect fara ultima afirmatie. Deeee, profesionalismul bate-l vina....", Cornelia.
Polemica ANAF - Gabriel Biriș
ANAF nu mai vrea ca unii specialisti in fiscalitate, precum avocatul Gabriel Biris, sa isi promoveze imaginea pe spatele sau, asa ca reprezentantii institutiei au luat atitudine pe Facebook.
"Chiar daca in piata consultantei fiscale concurenta s-a accentuat, apreciem ca actiunile de imagine ale specialistilor in fiscalitate, precum domnul Gabriel Biris, care a demarat o campanie sustinuta impotriva ANAF, trebuie sa se desfasoare in limitele decentei. Iar acest lucru presupune in primul rand renuntarea la dezinformarile grosiere. Utilizarea tehnicilor de manipulare care se circumscriu celebrului dicton Audacter calumniare, semper aliquid haeret (Calomniaza cu indrazneala, pana la urma tot se prinde ceva - tr.) nu demonstreaza, in esenta, nimic altceva decat subestimarea publicului", se arata pe pagina de Facebook ANAF.
Fiscul a publicat mai departe un mesaj al avocatului Gabriel Biris, in care acesta spunea ca actiunile de control al inspectorilor fiscali s-au redus semnificativ dupa ce ministrul Finantelor a anuntat ca impozitarea bacsisului si tiparirea lui pe un bon separat vor fi eliminate.
"A mai auzit cineva de actiuni 'in forta' ale celor de la ANAF/Antifrauda? Ca de cand a anuntat ministrul ca nu mai impoziteaza bacsisul iarasi trebuie sa cer bon fiscal in anumite locuri, chiar daca acum TVA e doar 9%", a transmis Biris, pe 10 iunie, potrivit Ziare.com.