Interceptările au făcut parte dintr-o investigație a informațiilor survenite în orele imediat următoare atacului, în scopul de a confirma faptul că guvernul sirian poartă întreaga răspundere pentru atacul care a ucis 70 de civili.
Oficialii americani au declarat că nu există nicio îndoială că președintele Bashar al-Assad este răspunzător de atac.
Oficialul a subliniat că serviciile americane de informații nu au putut să anticipeze că atacul urma să aibă loc cu certitudine. Acesta a afirmat că, de cele mai multe ori, volumul de informații provenit din Irak și Siria este atât de mare, încât nu este procesat decât după ce are loc un anumit eveniment, care necesită o analiză mai amănunțită a informațiilor anterioare.
Până în prezent, nu există interceptări care să confirme în mod cert faptul că armata sau serviciile ruse au fost implicate în atac. Oficialul a declarat că este posibil ca rușii să fie mai atenți în comunicații, tocmai pentru a nu fi interceptați. Atât Rusia, cât și Siria, au negat că au vreo legătură cu atacul chimic.
SUA consideră că Siria a reactivat o unitate care se ocupă cu armele chimice, care activa înainte de acordul din 2013, în care guvernul sirian s-a angajat să renunțe la inventarul de arme chimice.
"Știm că dețin expertiză chimică în țară și bănuiesc că au și sprijin", a declarat vineri oficialul militar american, citat de Reuters.
Acesta a mai afirmat:
„Nu putem vorbi despre o complicitate deschisă între ruși și regimul sirian în acest caz, dar evaluăm cu atenție orice informații care ar confirma faptul că rușii știau sau au asistat Siria în procesul de fabricare al armelor chimice."