ALRO Slatina, salvată de la închidere. ALRO este principalul angajator din Slatina
Cei 40 de milioane de euro vor veni prin intermediul certificatelor de emisii de CO2,
Ministrul a adăugat că ALRO ar fi riscat să se închidă în luna martie fără acest sprijin, iar prin schema de sprijin în cauză se vor susţine 15 ramuri industriale şi şapte subramuri industriale, relatează Agerpres.
„Acest sprijin (pentru ALRO Slatina - n.red.), materializat, înseamnă vreo 40 de milioane de euro în fiecare an, pentru energia electrică. Eu cred că ALRO nu este emblematic numai pentru Oltenia, ci, la cum arată lucrurile pe platformă, pentru întreaga Românie, ca să nu spun că în chestiunile ce ţin de mediu, pionierat în Europa. Îl întrebam (pe directorul ALRO Slatina - n.red.) dacă Guvernul României n-ar fi acordat acest sprijin industriei şi economiei româneşti şi mi-a spus că în martie ar fi fost în situaţia în care ar fi închis. Imaginaţi-vă ce ar fi fost pentru România ca astfel de entităţi să nu-şi poată duce mai departe activitatea, evident, fiind şi o problemă socială la nivelul judeţului Olt. Mă bucur foarte mult că guvernul liberal din care fac parte şi-a asumat încă din primele luni de mandat să corecteze toate derapajele, toate decalajele şi evident să susţină iniţiativa privată şi evident economia românească”, a spus ministrul.
Acţionarii Alro Slatina au votat pe 21 ianuarie 2020 contractarea unui împrumut de până la 40 milioane dolari de la Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) pentru finanţarea, respectiv refinanţarea cheltuielilor cu investiţiile aferente anilor 2018-2019. Pentru acest credit, societatea va încheia un contract de ipotecă imobiliară asupra bunurilor imobile principale, care fac şi obiectul unor alte contracte de ipotecă imobiliară.
„România era singura ţară din Uniunea Europeană care nu avea această schemă de ajutor de stat prin care să finanţeze şi să susţină costurile la energie. Altfel am fi ajuns ca, indiferent cât de eficient sau cât de mari ar fi fost investiţiile antreprenorilor în bussinesurile lor, nu ar fi putut să facă pieţei concurenţiale de la nivel european. (...) 15% din tot ce înseamnă banii pe care România îi primeşte (din vânzarea certificatelor de CO2 - n.r.) să fie direcţionaţi către întreaga industrie siderurgică şi subsidiarele din România, 15 plus 7 subramuri, ajutor care nu face altceva decât să sprijine în mod echitabil întreaga industrie românească. Acest ajutor sprijină dezvoltarea industrială şi economică a României. (...) Aceşti bani sunt convins că se vor regăsi în retehnologizare, în condiţiile de viaţă şi salariale mai bune. (...) Nu facem altceva decât ceea ce au făcut celelalte state europene pentru a susţine industriile şi, din păcate, nu ne explicăm de ce statul român a întârziat până acum", a mai declarat ministrul Mediului.
În luna decembrie 2019, Guvernul Orban a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2.
ALRO este un exemplu de bună practică în protecția mediului
Costel Alexe a punctat că, în privinţa protecţiei mediului, ALRO este un exemplu de bună practică, fiind investiţi aproximativ 100 de milioane de euro în 10 ani pentru retehnologizare şi protecţia mediului.
Ministrul Mediului a spus că prin schema de ajutor prin intermediul certificatelor de CO2 este sprijinită economia, aceasta fiind utilizată şi în alte state din Europa.