Următoarea majorare a alocațiilor va avea loc la începutul anului viitor, însă doar cu câțiva lei, raportat cu rata inflației. O creștere imediată a alocațiilor ar duce la imposibilitate de plată, spune liderul PNL.
„Noi nu putem să generăm cheltuieli pentru care nu există resurse, pentru ca altfel nu mai avem de unde sa ne împrumutăm, agențiile de raiting ne vor degrada împrumuturi mai scumpe și nu vom mai avea cum să plătim pensiile și alocațiile la nivelul de azi”, a declarat Ludovic Orban.
Cu toate acestea, coaliția promite alocații de 300 de lei în iulie 2022. Premierul ia în calcul inclusiv varianta UDMR, ca alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor.
„Vreau să legăm alocațiile de venituri într-o formulă în care toată lumea să beneficieze de creșterea economică. Este o propunere a UDMR să legăm de venitul personal, este interesantă, ne uităm la ea, putem avea o formulă care leagă dinamica alocațiilor de dinamica creșterii economice”, a spus Florin Cîțu.
Părinții sunt revoltați de înghețarea alocațiilor. Asociațiile amenință inclusiv cu proteste.
EUGEN ILEA - vicepreședinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: „Vom face tot posibilul ca această hotărâre să nu rămână la nivel de lege. Ne gândim și la proteste. Vom merge la discuții cu premierul României, cu cei de la Ministerul Muncii astfel încât să retragă hotărârea”.
În prezent, copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani au o alocație de 214 lei, în timp ce copiii cu handicap și cei care au până în doi ani primesc 427 de lei.