"În noiembrie am propus alături de premier și ministrul Sportului acest acord național pentru Sport și am spus că, în următorii ani, avem nevoie de acest acord național pentru sport. Atunci, la masă cu prim-ministrul, și cu majoritatea federațiilor care am discutat că este strict necesar de un acord național pentru sport. Acest acord național pentru sport va trebui clar asumat de toți membrii sportului românesc, de tot ce înseamnă politica românească. Trebuie asumat de toată suflarea românească, pentrui a putea ca, peste 25 de ani, să avem din nou acele frumoase rezultate de care ne-am bucurat întotdeauna", a declarat Alin Petrache.
Întrebat care a fost poziția celor din Comitetele Olimpice din Coreea și din Federația Rusă, cu care a vorbit, cu privire la organizarea Universiadei, Alin Petrache a declarat:
"În clipa în care doreşti să organizezi o astfel de competiţie, în primul rând, trebuie să faci, înainte de toate, un studiu de fezabilitate a tot ce înseamnă infrastructura ţării. Eu am discutat cu cei din Comitetul Olimpic rus, unde a fost ultima Universiada, iar ei mi-au dat câteva teme, o cercetare a tot ce inseamna participare. As vrea sa încep cu cel mai important lucru: voluntariatul și voluntarii care vor ajuta la această competiţie. În trei ani de zile, au fost făcute campusuri de recrutare, în care au fost specializaţi 2.500 de oameni, care, la rândul lor, au lucrat cu 55.000 de candidaţi, din care au ramas 25.000 de voluntari. Numai pentru pregătirea acestor oameni s-au cheltuit 2 miliarde de ruble, echivalentul a 450 milioane de dolari americani. Am discutat de voluntari și, în această perioadă de trei ani de zile, pentru a pregăti aceşti voluntari, a trebuit să dea o sumă de 450 de milioane de dolari americani. Eu spun că nu avem o infrastructură sportivă bine definită şi cred că aici va trebui să lucrăm cel mai mult", a mai afirmat Alin Petrache.
În acest context, Alin Petrache a evidenţiat că "avem nevoie, ca de fiecare dată, de proiecte sustenabile pentru această ţară".
"Ceea ce s-a întamplat la Kazan nu e o întâmplare, pentru că, dupa Kazan, toată partea, tot ce înseamnă infrastructură a fost folosită, mai apoi, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, după care se vor folosi, în 2018, la Cupa Mondială de Fotbal și ar putea, în 2024, Rusia să candideze pentru următoarele Jocuri Olimpice pe care vor să le organizeze. Sunt nişte lucruri normale, proiecte pe termen lung care trebuie organizate", a adăugat Alin Petrache.