Postul poate fi benefic pentru organism, dar cei care aleg să postească trebuie să aibă o dietă variată și echilibrată.
Nu de puține ori, la finalul postului, la cabinete au ajuns pacienți cu diferite carențe alimentare.
Mai presus de restricțiile alimentare sunt faptele bune și iubirea față de semeni, spun preoții.
Postul, pericol de îngrășare sau de slăbire excesivă
Deorece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptam o dietă predominant glucidică, adică bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc., ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm brusc. În acest sens, ar trebui mai degrabă să ne axăm pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor.
Pe de altă parte, restricțiile alimentare ar putea pune siluetele și-așa silfide ale unora dintre noi în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau ne dorim.
Astfel, pentru persoanele subponderale se recomandă un regim echilibrat și sățios, care să nu priveze corpul de principiile sale de bază. Se poate mânca bine și fără să restricționăm porțiile de mâncare, sunt de părere specialiștii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric, dacă nu vrem să pierdem în greutate.
Unele persoane au tendința de a mânca zilnic aceleași produse pentru că ”oferta de produse vegetale suficient de hrănitoare nu este foarte mare”. Astfel, ele descoperă că le place un anumit aliment și îl consumă zilnic, pentru a nu-și mai bate capul căutând alternative. Soluția este simplă – ar spune unii, paguboasă – spun specialiștii. Pe termen lung, comoditatea ne afectează sănătatea.