Olanda a confirmat duminică 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în rândul celor 61 de pasageri testaţi pozitiv la COVID-19 după ce au sosit vineri cu două zboruri din Africa de Sud, transmite Reuters.
Există posibilitatea ca în rândul acestora şi alţii să fie infectaţi cu aceasta variantă, întrucât secvenţierea probelor nu s-a încheiat.
''Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului'', a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, la o conferinţă de presă la Rotterdam. ''Nu este improbabil ca şi alte cazuri să apară în Olanda'', a atenţionat el.
Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.
Între timp, Danemarca a anunţat că cele două cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron anunţate amterior sunt acum confirmate în urma secvenţierii genomului.
Varianta Omicron, raportată de Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 24 noiembrie, provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât varianta Delta.
Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) estimează că "nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este considerat ridicat spre foarte ridicat".
Cazurile depistate până acum în Africa de Sud nu sunt grave, a afirmat Angelique Coetzee, precizând însă că cercetările privind noua variantă Omiccron sunt încă într-un stadiu foarte incipient.
„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus șefa Asociaţiei Medicale din Africa de Sud (SAMA), medicul Angelique Coetzee, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare, a mai spus Coetzee