Avertismentul președintelui Asociației Benzinarilor Particulari vine după ce preţul la carburanţi este din ce în ce mai mare. Doar în Capitală, benzina premium a ajuns la 6,85 lei, iar cea standard este 6,20 lei. Specialiștii nu se așteaptă ca prețurile să scadă, ci dimpotrivă, aceștia spun că mai este doar un pas până benzina va atinge pragul critic de 7 lei. Experții spun că cel puțin la benzina premium va depăși 7 lei.
Preţul carburanţilor la nivel naţional în prezent este pentru 1 l benzină de 5.94 lei pentru 1 l de benzină și de 5,81 pentru 1 l de motorină.
„Va fi peste 7 lei. România produce peste 40% din țițeiul din care se extrag produsele petroliere. Nu cred că este o justificare, mai ales că prețul barilului nu a crescut chiar așa. E adevărat că sunt fluctuații valutare... Cetățeanul român suporta cu stoicism, mai ales că salariile cresc in pas de melc, cresc cu 1 leu, parcă în bătaie de joc.
Dacă nimeni nu se va grăbi să intervină, Guvernul sau Consiliul Concurenței, lucrurile merg într-un trend ascendent rapid. Nu ne va apuca sfârșitul anului, și prețul la benzina premiunm cu siguranță va fi de 7 sau peste 7 lei. Iar la celelalte produse petroliere, motorină, benzină 95, 98 vor ajunge toate la 7,50 de lei”, a anunțat Ion Tache, sâmbătă, la Realitatea PLUS
„Cineva ar trebui sa intervina, nu știm cine, știm apriori, dar nu avem puterea sa influențăm noi, dacă ei nu se gândesc la acest popor, căruia i se promite de ani de zile că o va duce mai bine.
Nu avem ce face daca nu intervine cineva, pentru că producătorii de produse petroliere dau la Distributie, de acolo pornește prețul mare care se regăsește pe piață. Pentru că cei care distribuie, dacă o cumpără cu prețul mare trebuie și ei să câștige ceva. Benzinarii particulari nu sunt implicați în această creștere decât prin obligativitatea de a mari prețul, pentru că de la rafinării cumpără produse mai scumpe”, a explicat Ion Tache.
La rândul său, Mircea Coșea a reclamat faptul că „nu se iau măsuri în timp ce alte țări, ca Franța, Polonia, Germania negociază o prelungire a perioadei de ranziție de trecere de la cărbune pentu a se asigura o situatie corespunsatoare pentru populatie”.
Acesta a vorbit și despre lipsa măsurilor din partea ministerulul Energiei.
„La ministerul Energiei există o pozitie foarte curioasa, pe de o parte spune că va lua masuri, pe de alta parte constata ca exista speculatori. Guvernul e obligat sa ia masuri”, a afirmat Coșea.
Profesorul de economie a avertizat „că, dacă se mai intârzie cu măsurile, România va ajunge intr-o situație in care greu se vor mai repara lucrurile. Nu e vorba numai de facturi, e vorba și de o scadere importanta a comenzilor pentru industrie, deficitul comercial creste odata cu indatorările. într-o lună, două ne va aduce într-o sărăcire a unei categorii a populației, care reprezintă aproape 90%”.