De ce? Dintele pe care îl folosim zilnic în masticație este fixat în os și gingie pe care le stimulează permanent pentru a le păstra forma și densitatea. Prin poziția lui, dintele este ca un stâlp pentru dinții vecini din stânga, dreapta, deasupra sau dedesuptul lui, care astfel nu se înclină sau coboară, fiind aliniați atâta timp cât dintele există.
Când mestecăm, presiunile se distribuie tuturor dinților de care dispunem.
Dacă sunt mai puțini, forțele se împart la un număr mai mic de dinți, astfel suprasolicitând dantura restantă. Deci pierderea nu se oprește aici, putând afecta și dinții sănătoși pe care îi mai avem.
Aceste argumente sunt cele mai importante alături de faptul că, bineînțeles, mestecăm mai greu când avem un dinte lipsă și suprasolicităm musculatura și articulația maxilarului.
Medicul stomatolog Alexandra Diroescu a vorbit pentru cititorii Click!Sănătate despre care ar fi modalitățile prin care ai putea să îți înlocuiești un dinte lipsă.
Implantul dentar
Standardul de aur de astăzi pentru înlocuirea dinților este implatul dentar. El înlocuiește rădăcina dintelui pierdut printr-un ”șurub” la care se va atașa o coroană estetică cu care să poți mesteca corect. Coroana imită perfect dintele tău atât ca formă, cât și ca și culoare.
Sunt câteva reguli care trebuie îndeplinite pentru ca implantul să aibă succes: cantitate suficientă de os sănătos, pe care medicul o va aprecia înainte de a porni orice intervenție, gingii sănătoase, să nu existe probleme de sănătate ca diabet, tratament chimioterapeutic sau radioterapie, boli autoimune, osteoporoză avansată aflată sub tratament.
Află mai multe despre cum poți să înlocuiești un dinte lipsă AICI