Foştii Secretari de Stat John F. Kerry şi Madeline Albright, ministrul Apărării, Leon Panetta, precum şi fostul director al CIA, Michael V. Hayden, au fost printre cei care au clamat că această decizie va avea consecințe negative în conştiinţa şi atitudinea cetăţenilor ţărilor respective față de americani, iar eforturile agenţilor serviciilor de intelligence trimişi să culeagă informaţii de la faţa locului vor fi profund afectate.
În cursul zilei de luni, 6 februarie, s-a emis o declaraţie comună, însumând şase pagini, în care aceştia şi-au exprimat argumentele împotriva deciziei lui Trump, susţinând că interdicţia „nu este un produs al experţilor în intelligence, ci, mai degrabă, o creaţie a staff-ului preşedintelui, bazată pe politici şi ideologii menite să înfăptuiască o promisiune din campanie în scopul de a stopa o ameninţare pe care aceştia au exagerat-o.“
„Din această cauză, mulţi profesionişti din serviciile secrete vor suporta consecinţele“, susţine fostul director al CIA, Michael V. Hayden. Tot el argumentează că sursele umane din statele incriminate sunt esenţiale pentru obţinerea de informaţii.
„Ordinul executiv a încălcat încrederea surselor deşi, de-a lungul timpului, am promis să le protejăm cu toate eforturile guvernului şi naţiunii noastre. Aceste surse au riscat enorm, dacă nu chiar totul, pentru ca americanii să fie apăraţi. (...)
În Orientul Apropiat, culturile se bazează pe onoare şi este mai simplu să recrutezi pe cineva asupra căruia ai deschis focul, decât dacă îi insulțivalorile sociale.
Pentru a le câştiga şi menţine încrederea, mesajul pe care trebuie să li-l transmitem este «Sunteţi bineveniţi, sunteţi preţuiţi. Societatea noastră vă respectă mai mult decât a voastr㻓, conchide Michael V. Hayden.
Declaraţia celor menționați anterior a survenit în urma criticii formulate de Trump, care şi-a exprimat, într-o postare pe Twitter, dezacordul faţă de decizia judecătorului federal, James Robart, de a ridica temporar ordinul executiv impus de preşedinte.