Acesta a vorbit despre cum ne putem feri de gripă, dar şi când va părăsit virisul ucigaş ţara noastră.
"Acest sezon gripal a început mai devreme. A început cu faimosul virus din 2009, cel pandemic, dar s-a transformat într-un virus sezonier. Se face vinovat de peste 66 la sută din cazurile de gripă. Nu e prezent numai în România. S-au porezentat la Balş 1077 de persoane.
Devenim corigenţi la capitolul gripă. Anul ăsta s-a folosit mult mai bine vaccinul antigripal cumpărat de autorităţi. Virusul este periculos la extreme: la copiii mici şi la bătrâni. Dar au fost cazuri mortale şi la persoanele mai tinere, adică până în 40 de ani. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate, trebuie să meargă la medicul de familie să ceară vaccinul antigripal. Campaniile care se fac împotriva vaccinării ne-au adus în această situaţie. Vaccinurile sunt absolut sigure. Dacă te vaccinezi, n-ai cum să faci gripă de la vaccin. Poţi să faci o mică reacţie secundară, adică o temperatură pasageră.
Gripa pleacă cu 3-4 simptome: febră 39-40, dureri musculare şi dureri de cap. Persoană este ţintuită la pat. Ştim ce înseamnă să fii trântit la pat, aia e gripa. Circulă şi viroze sezoniere. Gripa afectează plămânul, în primă fază", a spus Adrian Streinu Cercel.
Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" a precizat că, în perioada următoare, este posibil ca în ţara noastră să ajungă 30.000 de doze de vaccin.
"Nu prea mai este vaccin pe piaţă. Şansele ca în farmacii să se mai găsească sunt relativ mici. Vaccinurile se produc în funcţie de cereri. Am avea şanse ca ţările care au refuzat o cantitate să facă o anumită redistribuire. Sunt informaţii că circa 30.000 de doze le vom avea în timpul următor.
Cetăţenii României să caute vaccin. Dacă n-au ce face, să se ferească. Una din măsuri este să purtăm o mască. Masca trebuie să acopere nasul. După folosire, trebuie să arunce masca la gunoi, nu s-o arunce pe jos.
Am mai multe recomandări: igiena personală. Ce fac apa şi săpunul nu face nimeni. Să ne spălăm şi nările pe dinăuntru. Să nu ne băgăm degetul în nas. Dacă suntem un pic virusaţi e bine să stăm acasă. Şi să sunăm medicul de familie. Din simptome ne va recomansa să luăm un medicament. Dacă în decurs de 24-48 ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte e gripă.
Undeva spre a doua parte a lui martie va trebui să iasă din circulaţie virusul. Ăsta e sezonul de gripă. Celelalte cazuri, care nu sunt decese, sunt medii, se tratează la domiciliu. Copiii mici sunt predispuşi să facă forme severe.
Măsură de back-up este faimosul Tamiflu, care poate fi achiziţionat când sunt primele simptome", a mai afirmat Adrian Streinu Cercel.