"Dacă ne referim la recolta din acest an, a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă şi puternică, care s-a răsfrânt asupra producţiei de cereale însămânţate în toamna anului trecut, dar şi asupra a ceea ce s-a însămânţat în primăvară. Dacă din cele 2,9 milioane ha însămânţate în toamnă au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire şi tot ceea ce s-a însămânţat în primăvară, şi aici mă refer în primul rând la porumb şi floare, iarăşi avem o cifră destul de mare: peste un milion de hectare afectate.
Noi am spus că facem despăgubiri şi este normal să facem aceste despăgubiri, iar pentru recolta din primăvară despăgubirile au ajuns în conturile fermierilor. Guvernul a alocat 850 de milioane de lei, sigur, insuficient, dar atâta s-a putut. Nu am putut acoperi toate pierderile pe care fermierii le-au avut (...) Pentru suprafeţele însămânţate în primăvară avem o evaluare, facem verificările şi căutăm soluţii să-i despăgubim şi pe aceşti fermieri", a precizat Oros la un post TV.
"Trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă şi trebuie să investim foarte mult şi foarte repede în această strategie de gestionare a apei şi am găsit această oportunitate în programul naţional de relansare şi creştere a rezilienţei, unde avem alocate 6,5 miliarde euro, bani care vor trebuie cheltuiţi între 2021 şi 2026", a mai spus ministrul.