La nivelul întregii țări, acoperirea vaccinală a ajuns între 85-90%, însă trendul este descrescător de la an la an, spune profesorul universitar dr. Alexandru Rafila, într-un interviu acordat Ziare.com.
"Admiterea copiilor în colectivități este condiționată de vaccinare în multe țări. În România, sunt primiți și cei nevaccinați și ar trebui să găsim o soluție unitară împreună cu Ministerul Educației", a declarat acesta.
Dcotorul a arătat că persoanele care se informează de pe Internet, educate, cu venituri bune, sunt exact cele din rândul cărora se selectează cei care nu-și vaccinează copiii pentru că nu mai văd efectele bolilor, devenite foarte rare, dar și din cauza modei naturiste: "Mulți consideră că e bine să te imunizezi prin boală. Nu te imunizezi de tentanos făcând boală, ci mori. La fel cu difteria."
Profesorul Rafila a explicat care sunt posibilele efecte adverse majore ale vaccinurilor, cât de frecvente sunt ele, dar și care este riscul dacă numărul vaccinărilor va continuă să scadă: "Epidemii cu cazuri de boală de diversă gravitate, dar posibil și cazuri mortale. Totul e posibil, dacă acoperirea vaccinală va fi mică."
"O acoperire sub 80% e insuficiență și poate duce la apariția de epidemii, iar acoperirea care asigură protecția colectivă, recomandată de OMS, e de 95%. Acum 10 ani aveam acest procent, el a scăzut încet-încet și, dacă trendul se menține, vom ajunge în zonă de pericol. Procentul acoperirii vaccinale nu este repartizat uniform în teritoriu și copiii nevaccinați se cumulează an de an", a afirmat dr. Alexandru Rafila.
Conform acestuia, un motiv pentru care rata vaccinării este în scădere este reprezentă de faptul că bolile prevenibile prin vaccinare au dispărut din peisaj și pericolul nu mai e vizibil. "Când eram copil, vedeam sechele ale poliomielitei adesea, tineri cu diverse forme de handicap sau chiar în cărucior. Când un părinte vede așa ceva, înțelege importantă vaccinării. Bolile acestea au devenit foarte rare tocmai datorită vaccinării și de aici senzația că nimic nu se mai poate întâmplă. Dar nu e așa", a continuat doctorul.
Legat de siguranță vaccinurilor, dr. Alexandru Rafila a spus că sigur că într-un caz din un milion de vaccinări poate apărea o reacție adversă majoră post-vaccinală. "Dar trebuie să înțelegem exact balanța. Dacă am o epidemie de rujeolă, de exemplu, o să am zeci, poate sute de decese, orbire, penumonii, encefalite. Dacă vaccinez un milion de copii o să am, eventual, un caz de encefalită", a continuat acesta.
Doctorul a mai spus că studiile științifice nu au arătat o incidență mai mare a autismului la cei vaccinați împotrivă rujeolei, pentru că aici este suspiciunea, decât la cei nevaccinați. "Să legi autismul de vaccinul rujeolic e la fel cum a fost legat vaccinul HPV de accidentele de mașină, când în SUA cineva a avut un astfel de accident după ce a fost vaccinat. Nu există o legătură cauză-efect stabilită printr-un studiu științific", a explicat dr. Alexandru Rafila.