ACCIDENT AVIATIC. "Restul speculaţiilor, că nu erau bune coodonatele, că puteau să fie câţiva kilometri mai la stânga, câţiva kilometri mai la dreapta, nu le pot stabili eu şi nu pot spune eu cu certitudine dacă este aşa. Există specialişti care vor face lucrul acesta. Mie nu-mi place să speculez, mai ales în astfel de situaţii", a spus ministrul RAMONA MĂNESCU.
RAMONA MĂNESCU a fost întrebată dacă punctul de vedere conform cărora informaţiile legate de faptul că au fost date coordonate greşite în legătură cu accidentul aviatic l-a exprimat şi în CSAT.
"Coordonatele care au fost date, au fost luate ca atare. Au fost verificate, după ce au fost primite de la ISU, au fost reverificate de ROMATSA şi într-adevăr acele coordonate se aflau în perimetrul pe care şi ROMATSA a putut să-l stabilească, ceea ce a dus la concluzia că acelea posibil sunt datele", a replicat RAMONA MĂNESCU.
RAMONA MĂNESCU a fost întrebată unde a fost speculaţia.
"S-au făcut speculaţii cum că STS a dat nişte coordonate eronate, ceea eu nu cred că este cazul. Adică nu cred că STS în mod voit sau cineva în mod voit a dat nişte coordonate eronate. Deci, e prea mult să acuzăm oamenii fără fundament", a menţionat ministrul RAMONA MĂNESCU.
ACCIDENT AVIATIC. RAMONA MĂNESCU a mai fost întrebată dacă acest punct de vedere a fost prezentat în CSAT.
"Acest punct de vedere este precizat în raportul pe care Ministerul Transporturilor l-a făcut, raport care cuprinde punctul de vedere al ROMATSA, al Autorităţii Aeronautice Civile, al Şcolii de Aviaţie, centrului operativ şi nu în ultimul rând CIAS, care va prezenta punctul de vedere în 30 de zile", a mai afirmat ministrul.
RAMONA MĂNESCU a fost întrebată dacă nu are nimic să-şi reproşeze.
"Ce aţi vrea să-mi reproşez eu când vă spun că ROMATSA a făcut ce a considerat că trebuie să facă, noi am luat măsurile administrative, premierul a considerat necesar şi a fost o decizie pe care am luat-o împreună să sancţionăm administrativ conducătorii ROMATSA, care erau în acea zi responsabili cu coordonarea misiunii de căutare şi salvare", a replicat ministrul.
RAMONA MĂNESCU a precizat că nu s-a putut face localizarea prin sistemele ROMATSA, pentru că antena care emitea pe frecvenţa de 406 MHz şi putea face localizarea prin sistemul de la Moscova a fost ruptă în momentul impactului, fapt care a îngreunat procedura de salvare.
"S-a utilizat acest accident doar pentru a ataca instituţiile statului şi atâta tot (...) În curs se află o anchetă a procuraturii pe care eu nu o pot discuta, nu o pot comenta şi cu siguranţă procuratura va face lumină în sensul că va stabili vinovăţii acolo unde există", a spus RAMONA MĂNESCU.
ACCIDENT AVIATIC. Ministrul RAMONA MĂNESCU a susţinut că "s-a creat o stare generală de tensiune şi de neîncredere faţă de instituţiile statului".
Ea a precizat că mai există o investigaţie în curs a CIAS, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, care va stabili cauzele accidentului.
RAMONA MĂNESCU a precizat că în cazul accidentului din Apuseni nu au fost întrunite condiţiile pentru convocarea comitetului ministerial, deoarece acest comitet se întruneşte în momentul în care "în urma unui accident se provoacă disfuncţionalităţi ale infrastructurii de transport, disfuncţionalităţi majore care au un impact social şi economic". Ea a menţionat că până în prezent acest comitet nu a fost convocat în cazul vreunui accident care a avut loc până în prezent.
Ministrul RAMONA MĂNESCU a precizat că nu a primit vreo citaţie din partea procurorului de caz în situaţia accidentului din Apuseni pentru a fi audiată.
RAMONA MĂNESCU a menţionat că, din momentul în care au comunicate coordonatele prăbuşirii, coordonarea acţiunii de salvare a fost preluată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
RAMONA MĂNESCU a precizat că nu i s-a cerut demisia până în prezent, ca urmare a modului în care a fost gestionat accidentul aviatic din Apuseni.