UPDATE 00.00 - Forțele armate ucrainene controlează în prezent cea mai mare parte a orașului Vovciansk, în nordul regiunii Harkov, iar rușii distrug orașul cu lovituri aeriene, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al unității din Hortiția, la televiziunea națională.
„Forțele ruse combină asalturile terestre cu loviturile aeriene pentru a obține succese. Inamicul folosește, de asemenea, sisteme grele de aruncătoare de flăcări TOS2 „Solnțepek” în Vovciansk", a subliniat el.
UPDATE 23:00 - Ciolacu: În perioada următoare o să avem o şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că în perioada următoare va avea loc o şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, reuniune care cel mai probabil se va desfăşura la Bucureşti.
"Mai mult ca sigur, în perioada următoare o să avem o şedinţă iarăşi, Guvernul ucrainean cu Guvernul României. Aşa a şi rămas când am avut ultima şedinţă de la Kiev, vom stabili dacă va fi la Bucureşti. Diplomatic, ar trebui să fie la Bucureşti", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la Euronews România.
Premierul a afirmat că şi-ar dori ca formatul acestei reuniuni guvernamentale să fie mai larg, cu reprezentanţi şi din Polonia şi Republica Moldova.
"Eu mi-aş dori ca formatul să fie mai larg. Să fim totuşi România şi Polonia, şi Ucraina şi posibil şi Republica Moldova. În acest moment lucrăm la ... Pentru că vorbim de o strategie regională şi vorbim de statele care au ajutat cel mai mult Ucraina şi când a existat migraţia, acestea sunt traseele", a declarat Ciolacu.
În context, el a punctat că sustenabilitatea economică a Ucrainei se datorează în mare măsură şi implicării statului român şi a deciziilor României, în primul rând cea legată de tranzitarea grânelor.
UPDATE 22.00 - Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA, a declarat miercuri secretarul american de stat, Antony Blinken, potrivit The Kyiv Independent.
Această restricție a împiedicat Kievul să atace forțele ruse care se concentrează în apropiere de regiunea Harkov. pentru ofensiva lor lansată la începutul lunii mai, cu armament american avansat, precum rachetele ATACMS.
În ultimele zile, un număr din ce în ce mai mare de aliați ai Ucrainei, dar și șeful NATO, au afirmat că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească în interiorul Rusiei, intensificând presiunea asupra Washingtonului pentru a face același lucru. Cel mai recent, reprezentanți ai Finlandei, Canadei și Poloniei au emis declarații separate miercuri, spunând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul rus.
Aflat într-o vizită în Republica Moldova în ajunul reuniunii NATO de la Praga, Blinken a declarat că, pe măsură ce condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat în timpul invaziei, SUA „au adaptat și ajustat” sprijinul și armele pe care le-au furnizat.
UPDATE 21.00 - Operațiunile de căutare și salvare după atacul rusesc asupra hipermarketului „Epitsentr” din Harkov s-au încheiat, a anunțat miercuri ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, potrivit The Kyiv Independent.
Conform lui Klimenko, atacul de sâmbătă al forțelor ruse asupra acestui hipermarket de materiale de construcții a ucis în total 19 persoane - 12 bărbați și șapte femei, inclusiv un băiat de 17 ani și o fată de 12 ani.
54 de persoane au fost rănite.
Forțele ruse ar fi lovit hipermarketul din Harkov cu două bombe aeriene ghidate. O a treia bombă a fost găsită ulterior la locul atacului.
UPDATE 20:10 -Ucraina frânează înaintarea rusă în Harkov, dar presiunea Rusiei se concentrează pe Doneţk; schimburile de prizonieri sunt suspendate
Armata ucraineană a reuşit să limiteze înaintarea trupelor ruse pe noul sector de front deschis de Rusia în regiunea nord-estică Harkov, însă armata rusă progresează în regiunea estică Doneţk, unde ameninţă oraşul Pokrovsk, în timp ce comisarul rus pentru drepturile omului a pus pe seama Kievului suspendarea schimburilor de prizonieri între cele două tabere, transmit miercuri agenţiile EFE şi DPA.
Forţele ruse din Harkov au trecut la "apărare activă" în zona din proximitatea capitalei regionale omonime, în apropierea satului Lipţi, şi au pierdut unele poziţii în oraşul Vovceansk, unde continuă luptele de stradă, scrie analistul militar ucrainean Kostiantin Maşoveţ pentru grupul "Rezistenţa Informativă".
"Situaţia în oblastul Harkov este stabilă. Ruşii nu pot trece de poziţiile noastre", a declarat la rândul său din regiunea atacată Oles Maliarevici, sub-comandant al batalionului de drone de asalt "Ahile" al armatei ucrainene. Potrivit acestuia, există concentrări de trupe ruse de cealaltă parte a graniţei, pe teritoriul Rusiei, dar artileria ucraineană nu are o rază de acţiune suficientă pentru a le lovi, iar dronele ucrainene sunt doborâte de antiaeriana rusă.
UPDATE 17:30 - Polonia acceptă ca Ucraina să atace teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează
Vice-ministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, a confirmat miercuri că Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă Polonia şi le-a cerut celorlalte state ce furnizează ajutor militar Kievului în războiul cu Rusia să procedeze la fel, transmite agenţia EFE.
"Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă", a declarat oficialul polonez la o emisiune radiofonică, în plină controversă asupra posibilităţii folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri în interiorul Rusiei.
"Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis" Ucrainei, a insistat vice-ministrul Cezary Tomczyk, care a îndemnat "ţările occidentale să ridice restricţiile" la acest capitol, deşi el a admis că aceasta este o chestiune "complexă" ce poate crea "diverse probleme".
UPDATE 14:30 - Percheziții la Paralmentul European, a fost vizată o portavoce a Kremlinului
Poliţia a efectuat miercuri percheziţii în legătură cu "ingerinţele rusești" în Parlamentul European, potrivit unui comunicat al Procuraturii Federale Belgiene. Este vorba despre aşa-numitul caz Russiagate, în care europarlamentari au fost abordaţi şi plătiţi pentru a promova temele propagandei ruse prin intermediul site-ului Voice of Europe.
UPDATE 14:25 - Ministerul suedez al Apărării a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 13,3 coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari), potrivit The Kyiv Indepedent.
UPDATE 14:15 - Putin și-a numit fostul bodyguard într-un funcție majoră a statului
Kremlinul a anunțat miercuri că președintele Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Diumin, un consilier și fost bodyguard, în funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ al șefului statului rus, scrie Reuters.
Diumin a sosit la Kremlin luna aceasta, după ce a fost guvernator al regiunii Tula.
UPDATE 12:10 Ucraina a lovit teritoriul Rusiei cu arme occidentale, în ciuda avertismentelor lansate de mai mulți aliați și a amenințărilor Moscovei
Kievul a folosit armele primite de la partenerii din Vest pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc, scriu agenția de presă AFP și ziarul german Bild. În unul dintre cazuri, Ucraina a primit un răspuns furios de la Berlin și Washington.
AFP nu a precizat ce ținte au fost lovite în acest caz. Regiunea Krasnodar a fost în mai multe rânduri ținta atacurilor Kievului, informațiile sugerând însă până acum că armele folosite au fost dronele de producție ucraineană.
Tabloidul Bild a scris la rândul lui că armata ucraineană a folosit cel puțin o dată un sistem Patriot primit din Germania pentru a acționa „independent” împotriva avioanelor rusești care atacau Ucraina.
UPDATE 9:15 - Rusia vrea să crească impozitele bogaţilor şi întreprinderilor pentru a-şi finanţa Războiul din Ucraina
Rusia preconizează o creştere a impozitelor bogaţilor şi întreprinderilor, anunţă Ministerul Finanţelor, în contextul în care Moscova caută venituri suplimentare pentru a-şi finanţa Războiul din Ucraina, relatează AFP preluat de News.ro.
Cheltuielile publice au fost mai mari decât veniturile cu zeci de miliarde de dolari de la intrarea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, aruncând ţara într-un deficit bugetar important.
Ministerul rus al Finanţelor a propus să crească impozitul impus societăţilor de la 20 la 25% şi să adopte noi praguri de impozitare a celor mai bogaţi ruşi. Excepţii sunt prevăzute în cazul militarilor care luptă în Ucraina, anunţă ministerul.
Aceste reforme ar putea să fie aprobate de către Parlament în acest an şi să intre în vigoare în 2025, a precizat el.
Rusia a înregistrat un deficit total de 73 de miliarde de dolari în 2022 şi 2023. Ea preconizează în 2024 un deficit de 18 miliarde de dolari, reprezentând 0,9% din PIB.
UPDATE 8:30 - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de 29 mai, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, transmite The Kyiv Independent.
Se pare că dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. Orașul se află la aproximativ 153 de kilometri (95 de mile) de Kerci, care se află în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Avioanele, unitățile de rachete și de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra oblasturilor Mykolaiv, Kirovohrad și Rivne, au precizat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.
UPDATE 7:02 - Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat miercuri la Chişinău, unde va anunţa un nou pachet de sprijin pentru Moldova
Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta miercuri la Chişinău despre sprijinul Statelor Unite pentru ca Republica Moldova să facă progrese în ceea ce priveşte aderarea sa la UE şi securitatea energetică, a anunţat Departamentul de Stat.
UPDATE 5:20 - Casa Albă: SUA se opun loviturilor ucrainene pe "teritoriul rus"
Statele Unite, principalul susţinător militar al Kievului, nu doresc ca Ucraina să folosească arme americane pentru a ataca "teritoriul rus", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.
"Poziţia noastră nu s-a schimbat în acest stadiu. Nu încurajăm şi nu permitem utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus", a afirmat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.
Declaraţia survine după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că Kievul ar trebui să primească permisiunea să "neutralizeze" bazele militare din care Rusia îşi lansează rachetele asupra teritoriului ucrainean.
UPDATE 4:15 - Putin ameninţă Europa: "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"
Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanşa un conflict global în care ar putea fi folosite armele nucleare, relatează AFP şi Reuters.