Ionuț Marian Călărău, un tânăr de 31 de ani din Cernavodă, a ajuns la Spitalul Județean Constanța la 21 ianuarie, cu o infecție la măsea. Boala a debutat cu mult înainte, în timp ce acesta era la muncă în străinătate. Chiar și după ce a ajuns la acasă, la Cernavodă, Ionuț a preferat o vreme să-și trateze infecția la măsea singur. Medicii spun că a ajuns la ei când boala evoluase, relatează Adevarul
„Am aflat că e la Terapie Intensivă. După patru zile, l-am văzut. Sunt șase operații. Patru la plămâni și de două ori la gât. Doctorii spun că s-a extins infecția. Acum, starea lui este foarte gravă”, povestea Mirela Călărău, mama tânărului, într-o declarație pentru Antena3. „A fost legat de mâni, să nu se scoale să facă rău. Arată într-un hal...”, reclamau părinții tânărului.
Explicațiile Spitalului Județean Constanța
Spitalul Județean Constanța a transmis un punct de vedere referitor la acuzaţiile făcute în spaţiul public în ultimele zile de către familia unui pacient internat în secţia Anestezie Terapie Intensivă, potrivit cărora acesta nu ar fi beneficiat de îngrijiri medicale adecvate, iar medicii sunt blamaţi pentru starea critică în care acesta se află.
Spitalul arată că pacientul a beneficiat de 47 de zile de spitalizare în valoare totală de 74.440,90 lei, dintre care, detaliat: analize de laborator - 5.245,79 lei; investigații paraclinice de radiologie - 3.841,10 lei (investigații de înaltă performanță - 3.149.00 lei); cheltuieli medicamente - 32.211,06 lei; cheltuieli materiale sanitare - 15.235,95 lei; intervenții chirurgicale-5.110,14 lei; cheltuieli directe și indirecte - 12.796,86 lei.
Ce spun medicii
„La momentul prezentării în Unitatea Primiri Urgenţe, pacientul se afla în stare gravă, iar prima intervenţie chirurgicală de urgenţă a fost efectuată la scurt timp de la preluare. Pentru salvarea acestui tânăr, o echipă medicală multidisciplinară a depus şi depune în continuare eforturi semnificative”, transmire conducerea Spitalului Județean Constanța.
Instituția medicală arată că familia pacientului s-a prezentat zilnic la vizită şi a primit de fiecare dată informaţii despre starea acestuia, inclusiv documentele medicale solicitate pentru o a doua opinie medicală, în vederea unui eventual transfer, dar care nu s-a finalizat.