Înotul este o formă de activitate fizică complexă, care dezvoltă și tonifică întreaga musculatură a corpului. În plus, timpul petrecut în piscină sau savurând o băutură pe marginea acesteia are un efect relaxant și destresant asupra psihicului. Totuși, există câteva pericole de sănătate asociate cu timpul petrecut la piscină sau bazine exterioare.
Afecțiuni gastro-intestinale
Atunci când intră într-o piscină publică, fie ea acoperită sau în aer liber, orice persoană se expune la microbii celor care au fost în apă în ultimele minute. Totodată, se pot transmite alți viruși, paraziți sau bacterii care să supraviețuiască suficient de mult în apă pentru a infecta pe cineva.
Sunt obligatorii dușul cu apă și săpun, pe întregul corp, înainte de a intra pentru prima orară în piscină într-o anumită zi și clătirea cu apă înainte de fiecare dată când se intră din nou în bazin. Pentru a evita contaminarea cu apă infectată, se va evita pe cât posibil înghițirea apei și realizarea de dușuri frecvente.
Infecțiile bacteriene
Bacteriile precum Shigella sau Escherichia coli sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de diaree asociată cu activitatea în piscine publice. Diferitele specii de Shigella pot cauza diaree severă, inclusiv scaune hemoragice.
Cryptosporidium alcătuiesc o familie de protozoare, dintre care cel puțin 15 sunt patogene pentru om. Printre acestea se numără Cryptosporidium hominis și Cryptosporidium parvum. Acești paraziți cauzează cel mai frecvent diaree acută și auto-limitantă, dar pot fi implicați și în diareea cronică la copil. Afectează cu precădere copiii și persoanele infectate cu virusul imunodeficienței umane.
Transmiterea sa se realizează și pe cale directă, prin contactul cu persoane și animale infectate, dar mai frecvent pe calea fecal-orală, când sunt ingerate apa sau alimentele contaminate.
Cryptosporidium sunt foarte rezistente la clorul adăugat în apa bazinelor publice, supraviețuind până la 10 zile. Persoanele care suferă de diaree din cauza acestui microorganism trebuie să evite piscinele publice în această perioadă și încă două săptămâni după rezoluția episodului acut.
Giardiaza
Această afecțiune este cauzată de parazitul microscopic Giardia intestinalis (numită anterior Giardia lamblia), transmis pe cale fecal-orală. Giardia este parazitul descoperit cel mai des în mostrele de scaun, iar prevalența în lume variază între 4 și 42%, în funcție de regiune (în jur de 2-5% în țările dezvoltate). Printre copii, giardiaza are o prevalență de circa 15-20% înainte de vârsta de 10 ani. Așadar, există o șansă considerabilă de a contracta acest parazit de la piscină, în special când este vorba despre bazinele pentru copii.
Micoza piciorului
Micoza piciorului (Tinea pedis) este cea mai frecventă infecție micotică superficială din lume. Se estimează că circa 70% din populația lumii va fi, în cursul vieții, afectată de această infecție fungică. Este cauzată de dermatofite, dintre care cea mai comună specie este Trichophyton rubrum.
Pentru a preveni contractarea acestui parazit, se recomandă purtarea încălțămintei pe toate suprafețele comune ale bazinului, inclusiv la dușuri și spălarea și uscarea picioarelor (folosind prosopul personal) după părăsirea apei.
Sursa: romedic.ro