În cazurile în care puiul este sănătos, (nu pare lovit, nu are sânge pe el) cel mai bun lucru pe care puteţi să îl faceţi este să îl puneţi într-un loc ferit, pe creangă unui copac din imediată apropiere a locului unde l-aţi găsit sau într-o tufă, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale câinilor sau pisicilor. După ce va retrageţi, aşteptaţi un timp, de regulă puiul va cere hrană şi părinţii i-o vor aduce. Gândiţi-vă doar că un pui golaş, fără pene, trebuie hrănit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la răsăritul soarelui şi până la ora 22! Iar asta ar cere un angajament destul de serios din partea "părintelui adoptiv" şi cunoştinţe temeinice de îngrijire a puilor de păsări, altfel şansele lui de supravieţuire sunt minime.
Printre cei mai frecvent găsiţi sunt puii de ciuf de pădure, care părăsesc cuibul timpuriu şi stau în tufe sau copaci, cerând noaptea hrană adulţilor. Aceştia sunt în mod eronat consideraţi a fi abandonaţi şi preluaţi din natură. În aceste cazuri (dacă pasărea nu este rănită) nu trebuie să o luăm din zona! Dacă este pe sol, puneţi-o într-un copac sau o tufă mare, ferită de câini şi pisici. Dacă este preluată fără motive întemeiate, sunt şanse mari că nu va supravieţui.
Frecvent sunt găsiţi puii unor specii comune în parcuri, cum ar fi mierlele, sturzii etc. De asemenea, dacă nu sunt răniţi, aşezaţi-i pe un copac din apropiere. Aceste păsări ies din cuib înainte să poate zbura bine şi durează câteva zile până se deprind cu zborul. Cât timp sunt incapabili de zbor sunt hrăniţi de părinţi.
Alte situaţii delicte sunt când puii unor specii mai mari (care cuibăresc frecvent pe clădiri, cum ar fi vântureii sau pescăruşii) sunt găsiţi în dificultate (căzuţi între clădiri) sau în curţile blocurilor sau ale clădirilor. De asemenea, cel mai potrivit lucru este să fie returnaţi pe clădirile de unde provin (şi eventual adăpostiţi la umbră) - părinţii vor veni cu certitudine să îi hrănească. Puii de vânturei sunt găsiţi frecvent şi sub cuiburile de unde provin, iar în acest caz, dacă au deja penele dezvoltate, este suficient să îi aşezăm pe copacul unde se află cuibul, la o înălţime mai mare, dacă acest lucru este posibil.
Atenţie mare când luaţi un pui de răpitor, cum sunt vântureii, deoarece va pot răni serios cu ghearele! Cel mai bine este să îi acoperiţi cu o cârpă înainte să îi ridicaţi şi încercaţi să îi manevraţi cât mai puţin.
Mai multe informaţii găsiţi AICI