Noutatea ordinului comun constă și în permisiunea organizării orelor remediale, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină, "sub condiţia asigurării stricte" a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, respectiv distanţare corectă, aerisirea frecventă a spaţiilor, respectarea normelor de igienă şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie.
Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial nr.462 de joi, 29 aprilie 2021 - AICI.
TOATE CONDIȚIILE și SCENARIILE revenirii la școală după Paște 2021 AICI
CÂND REVIN COPIII în grădinițe și școli - ANUNȚUL ministrului Educației
Toți copiii din școli și grădinițe merg, fizic, la școală începând cu data de 5 mai, iar elevii claselor terminale din 10 mai. Elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII, a IX, a X-a și a XI-a nu vor începe școala în format fizic.
Condițiile revenirii la școală - Consultă Ordinul comun AICI
„Este permisă participarea preşcolarilor/elevilor din învăţământul special, cu prezenţa fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanţare adecvată, respectarea normelor de igiena şi asigurarea ventilării regulate a spaţiilor”, se menționează în Ordinul comun semnat de cei doi miniștri, al Educației, Sorin Cîmpeanu, şi al Sănătății, Ioana Mihăilă.
Masca de protecție rămâne obligatorie pentru elevi în spațiile închise. O altă noutate o constituie purtarea vizierei de către profesoridacă se impune un contact vizual complet cu copiii.
VEZI CONDIȚIILE și SCENARIILE revenirii la școală după Paște 2021 AICI - Consultă Ordinul comun
Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor atât în interior, cât şi în exterior, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 m, conform noilor reglementări.
Potrivit noilor reglementări, Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:
Scenariul 1 de revenire la școală după Paște 2021
Potrivit Scenariului 1, este prevăzută participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Scenariul 2 de revenire la școală după Paște 2021
Potrivit Scenariului 2, este permisă participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară şi participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.
ORDINUL comun al ministerelor Educației și Sănătății pentru aprobarea măsurilor pentu organizarea activităților în unitățile de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2
Ordinul comun a fost emis după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 25 în ședința din 28 aprilie 2021. Potrivit Hotărârii CNSU de miercuri, elevii din clasele terminale din învățământul gimnazial și liceal, profesional și postliceal, precum și cei cu cerințe educaționale speciale se pot întoarce vor participa, fizic, la cursuri, în efectiv complet al claselor respective. Și orele remediale urmează să se desfășoare cu prezență fizică, indiferent de scenariul în care este localitatea, se mai prevede în Hotărârea CNSU.