"În prezent, aproximativ 30% din teritoriul statului nostru este contaminat cu obiecte explozive, ceea ce echivalează cu 174.000 de kilometri pătraţi", a spus viceministrul, într-o intervenţie la TV.
Drapyatyi a explicat că specialişti din diferite structuri ale Ministerului de Interne acţionează pentru a demina toate suprafeţele afectate aflate sub controlul Kievului, informează Agerpres. Lucrările de eliminare a minelor şi a altor dispozitive explozive, a adăugat oficialul, se concentrează pe acele teritorii eliberate de Ucraina după ce au fost ocupate de Rusia.
Întrebat cât timp îi va lua guvernului ucrainean să cureţe de mine întreg teritoriul ţării, ministrul adjunct a precizat că răspunsul va fi cunoscut doar după ce Ucraina va expulza toate trupele ruseşti din teritoriile ocupate de acestea.
De la începutul războiului, autorităţile au deminat 1.000 de kilometri pătraţi de pe teritoriul ucrainean, ceea ce a necesitat dezactivarea a aproximativ 520.000 de obiecte explozive.
Guvernul ucrainean a lansat campanii de conştientizare pentru ca locuitorii din teritoriile eliberate să nu se apropie de obiecte suspecte şi să anunţe Poliţia atunci când le găsesc.
Săptămâna aceasta, două persoane au murit în urma exploziei a două mine antipersonal în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, care a fost eliberată aproape în totalitate de forţele Kievului în octombrie anul trecut.
Alte patru persoane au murit la începutul acestei luni în aceeaşi provincie după ce maşina în care se aflau a sărit în aer la explozia unei mine antitanc.
În cadrul vizitei sale de miercuri în Ucraina, ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, a oferit cooperarea guvernului său cu Kievul în vederea deminării Ucrainei. Croaţia a depus eforturi susţinute pentru a-şi curăţa teritoriul de minele amplasate în timpul războiului din Balcani.