În primele şase luni din 2016, poliţiştii de investigaţii criminale au recuperat, în total, 7.446 de bunuri culturale, dintre care 3.963 (aproximativ 53%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România, arată Poliţia Română. În această perioadă, poliţiştii au deschis dosare penale pentru 106 persoane suspecte de infracţiuni împotriva patrimoniului cultural naţional.
Tot în această perioadă au fost constatate 323 de infracţiuni. ”Din totalul infracţiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (56%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcţiilor, 12,5% este reprezentată de furturi, dintre acestea 55% fiind furturi comise în dauna lăcaşelor de cult”, mai arată sursa citată. O parte dintre cercetările făcute de poliţişti şi procurori legate de infracţiunile împotriva patrimoniului cultural naţional au vizat şi casele de licitaţie.
La două galerii de artă din Bucureşti care organizau licitaţii au fost făcute percheziţii şi au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice între care trei monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) şi 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).
De la casele de licitaţii au fost ridicate şi peste 2.000 de tablouri care sunt în curs de examinare. Poliţiştii români au dat în urmărire prin Interpol peste 30 de kilograme de monede din aur din tezaurul Lysimach, 25 de kilograme de monede Koson de aur, cinci scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, toate furate din România sunt urmărite prin Interpol. Poliţia Română a creat o structură specializată în investigarea infracţiunilor contra patrimoniului cultural din care fac parte peste 50 de poliţişti care au studii în arheologie, arte plastice, istorie sau arhivistică. viewscnt