În acest sens, cercetătorii au propus următorul scenariu - dacă pe o zonă de nouă milioane de kilometri pătrați ar fi amplasate surse regenerabile de energie, acestea ar fi capabile să producă o cantitate de patru ori mai mare decât consumul de energie anual al lumii.
„Rezultatele modelului nostru arată că instalațiile masive de panouri solare și eoliene ar dubla precipitațiile", a declarat autorul principal al lucrării dr. Yan Li, de la Universitatea din Illinois.
Sahara ar putea avea vegetație și apă din abundență, datorită panourilor solare
Eolienele ajută la evaporarea mai rapidă a aerului ce duce la intensificarea precipitaţiilor. Pe de altă parte, panourile solare reduc reflectarea luminii solare de la suprafaţă prin intermediul efectului albedo. Acest lucru declanşează precipitaţii cu 50% mai crescute.
Drept urmare, porțiunile de vegetație ar crește cu aproximativ 20%. În regiunea semi-aridă din sudul Saharei, numită Sahel, media precipitațiilor a crescut cu 1,12 milimetri pe zi, în cazul în care erau prezente turbine eoliene, potrivit modelului cercetătorilor.
Autorii studiului susţin că aceste schimbări vor aduce persoanelor din aceste regiuni beneficii, precum intensificarea agriculturii, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a numărului de animale.
Studiul se adresează în special zonelor din Sahara care au unele dintre cele mai uscate regiuni din lume. Cu alte cuvinte cercetătorii încearcă să sporească rezervele de energie, apă și alimentație.
Bineînțeles, cercetătorii au mai încercat același experiment și la alte deșerturi din diferite părți ale lumii, însă impactul asupra precipitațiilor și vegetației a fost mai mic.