Vicepremierul Sevil Shhaideh a prezentat o situație pe județe cu privire la banii alocați în prima etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și a explicat că articolele din presă despre "alocările preferențiale" sunt eronate doarece au fost confundate alocările cu deconturile făcute.
"Analiza din presă cu alocările preferențiale pentru anumite județe este eronată. În datele prezentate nu era vorba de alocări, ci de decontări pentru contracte din perioada 2013-2016. Au fost prezentate plăți și s-a spus că sunt alocări", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.
Potrivit unei situații prezentate zilele acestea de mass-media, aproape 602 milioane lei au fost alocate în primele șase luni de guvernare PSD-ALDE, iar favorizate ar fi fost tocmai județele controlate de susținătorii lui Dragnea, inclusiv Teleorman, fieful șefului PSD.
Într-un top al județelor beneficiare, conduceau Oltul, Teleorman, Giurgiu Buzău și Bihor. Diferența între primul și ultimul clasat este uriașă: cu 47,3 milioane lei, Oltul a primit de 21 de ori mai mult decât Ilfovul.
Vicepremierul a precizat acum că este vorba doar de decontările făcute în prima jumătate a anului, nu de alocări, iar decalajele mari se explică prin faptul că sunt programe multianuale.
Potrivit lui Shhaideh, județele cu cele mai mari alocări din program sunt cu totul altele, respectiv Timișoara, Bihor și Satu-Mare. Ministrul a precizat că județele ele mai sărace cu suprafață mare primesc alocarea cea mai mare.
Prin celebra Ordonanță 6/2017, despre care s-a spus că este la fel de nocivă ca și OUG 13, nu mai puțin de 30 de miliarde de lei au fost puse, pentru perioada 2017-2020, la dispoziția lui Sevil Shhaideh, bani pe care aceasta să-i împartă după bunul plac, prin ordin de ministru.
Pentru ca alocarea banilor să meargă "ca unsă" au fost operate, în cascadă, și tot felul de derogări de la legile în vigoare: să poată fi luați și bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, să poată fi mutați banii de la un capitol bugetar la altul și de la un program la altul.
"Astăzi, după 4 luni de zile de corelări, verificari, analize, putem spune că am finalizat programul de alocare etapa 2. Nu a fost nicio perioadă lungă, nici una scurtă, ci una necesara pentru 13.000 de solicitari de finanțare din partea a peste 3.000 de beneficiari. Spre comparație, în 2016 autoritățile locale au depus 3 mii de solicitări", a spus Shhaideh.
Potrivit ministrului Dezvoltării, suma totală solicitată a fost de 67 miliarde de lei, mult peste cea alocată de doar 30 miliarde de lei. Au fost județe unde numărul de solicitări a fost de aproximativ 100 și judete unde numărul a depășit 600 de solicitări.
În prima etapă a programului, au fost finanțate 5.261 obiective de investiții, în valoare de 19 miliarde lei, dintre care 4.042 sunt în execuție.
Pentru a doua etapă de finanțare din PNDL au fost depuse peste 13 mii de solicitări cu o valoare de peste 7 miliarde de lei - 4.000 pentru drumuri, 2.000 pentru apă și canalizare, 915 pentru creșe, peste 2 mii de unități de învățământ. Obiectivele prioritare sunt creșele și grădinițele, instituțiile de învățământ preuniversitar care nu au autorizație de funcționare sau de la ISU.
"Aceasta este nevoia reală în infrastructura locală din România, fie că vorbim de apă, canalizare, unități medicale sau școli... PNDL este un program vital pentru tot ceea ce înseamnă autoritate locala din România, fie cu venituri mai mari sau mai mici. Avem o metodologie foarte clară și transparentă, matematică și se epuizeaza discuția referitoare la alocarea preferențiala a unui anumit județ", a mai spus Sevil Shhaideh.