Răceala la plămâni: Există două tipuri ale bolii şi anume bronşita cronică şi cea acută. Cele două sunt foarte asemănătoare, diferenţa dintre ele fiind durata de manifestare.
Răceala la plămâni: Cum apare bronșita?
Răceala la plămâni apare de cele mai multe ori după o răceală sau gripă şi este cauzată de un virus; în 10% dintre cazuri o bacterie este vinovată. De asemenea, boala poate apărea din cauza substanţelor ce irită mucoasa respiratorie, precum fumul, chimicalele, aerul poluat, dar şi fumatul.
Răceala la plămâni: Simptomele bronșitei
Poţi recunoaşte răcela la plămâni după următoarele semne:
- febră uşoară
- oboseală
- frisoane
- dificultăţi de respiraţie (mai ales după ce faci efort fizic)
- tuse cu expectoraţie
- durere în piepe şi senzaţia de apăsare (atunci când tuşeşti)
Răceala la plămâni: Simptomele pot fi mai mult sau mai puţin grave în funcţie de vârsta pacientului, dar şi de starea generală de sănătate. În general, în cazul unui adult cu o stare de sănătate medie spre bună, simptomele sunt destul de uşoare.
De asemenea, dacă tratamentul nu este început la timp, simptomele se pot agrava, ajungându-se la febră de peste 40 de grade C, puls rapid, respiraţie greoaie, confuzie, dezorientare, respiraţie suierătoare şi letargie, conform cosmopolitan.ro.
Răceala la plămâni: Tratamente
Doctorul este cel mai în măsură să te ajute, însă de regulă răceala la plămâni se tratează prin:
- antibiotice
- consumarea de lichide
- odihna la pat
- antitusiv sau expectorant, în funcţie de tuse
- renunţarea la fumat, dacă este cazul
Răceala la plămâni: La fel ca orice boală netratată, bronşita poate duce la complicaţii grave, deci fă o vizită medicului dacă prezinţi simptomele de mai sus.