„Parlamentul este implicat într-un mecanism transparent. În prezent, trei alţi comisari trebuie să fie propuşi de România, Ungaria şi Franţa şi vom începe în Parlament analiza candidaturilor lor", a explicat Sassoli, citat de agenţiile de presă italiene, în timpul unei reuniuni la Cernobbio, în nordul Italiei, potrivit agerpres.ro.
"Cred că nu va fi probabil posibil să respectăm data de 1 noiembrie, vom ajunge la 1 decembrie", a adăugat el.
Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuite de germana Ursula von der Leyen urma să aibă loc, potrivit calendarului anunţat, la 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.
Trei candidaţi au fost respinşi de comisiile legislativului european în timpul procedurii de evaluare. Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.
Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată joi pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei nu a reuşit nici de această dată să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă. Candidatura sa a fost marcată de suspiciuni privind integritatea în contextul investigaţiilor aflate în desfăşurare împotriva ei pentru presupuse angajări fictive la biroul ei de eurodeputat şi a activităţii pe care a desfăşurat-o pentru un think-tank american în timp ce era de asemenea eurodeputat.
Comisia Europeană așteaptă acum noile propuneri din partea Ungariei și Franței și României.
România trebuie să trimită o a treia propunere de comisar european după ce Rovana Plumb a fost respinsă, iar Dan Nica a fost refuzat de Bruxelles, tot din cauza problemelor de integritate, ca și predecesoarea lui.
Care sunt propunerile României
După căderea guvernului Dăncilă, două nume sunt vehiculate pentru postul de comisar european: Siegfried Mureșan și Adina Vălean.
Mureșan este la al doilea mandat de europarlamentar și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), principala formațiune politică din Parlamentul European (PE). Adina Vălean este a doua opțiune a liberalilor în cazul în care Ursula von der Leyen rămâne la condiția cotei de gen impusă la începutul formării echipei sale, potrivit unor surse din PNL, citate de g4media.ro.
Schimb de portofolii între România și Ungaria
Este posibil să aibă loc un schimb între portofoliile alocate inițial României și Ungariei, țara noastră urmând să primească portofoliul foarte important al Extinderii, iar Budapesta pe cel al Transporturilor, spun surse liberale citate de g4media.ro.
„Ungaria va pierde portofoliul Extinderii. Este o țară aflată sub procedura Articolului 7 după atacurile împotriva statului de drept declanșate de partidul lui Viktor Orban aflat la guvernare. Nu-i poți oferi unei astfel de țări portofoliul Extinderii. Mai mult, comisarul care va prelua acest portofoliu trebuie să fie de la PPE, pentru a se asigura echilibrul cu Socialiștii care dețin funcția de Înalt Reprezentant al UE. PPE nu va accepta să piardă Extinderea”, a explicat un alt lider liberal pentru G4Media.ro.
Într-o scurtă declarație, von der Leyen a afirmat vineri că este timpul să se accelereze procesul numirii membrilor Comisiei. ”În același timp, toți cei implicați în acest proces au nevoie de suficient timp pentru a face următorii pași cu grijă”, a mai spus von der Leyen.
Ursula von der Leyen mai așteaptă o lună. Instalarea noii Comisii Europene este amânată până la 1 decembrie
Calendarul anunțat inițial pentru formarea viitoarei Comisii de la Bruxelles prevedea ca până la sfârșitul acestei săptămâni să se încheie audierile comisarilor propuși de statele membre.
La 15 octombrie, Conferința președinților de comisie urma să evalueze rezultatul tuturor audierilor și va transmite concluziile sale Conferinței președinților. După evaluarea finală se decidea închiderea sau nu a auderilor în ședința Conferinței președinților din 17 octombrie.
Peste aproape două săptămâni era programat votul în plenul Parlamentului European pentru Ursula von der Leyen și întreaga sa echipă.
Finalul procedurii prevede că întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie supusă votului unic de aprobare din partea Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare din 21-24 octombrie.
Comisia completă trebuie să fie aleasă cu majoritatea simplă a voturilor exprimate în plen, prin apel nominal. Inițial, se estima că votul va avea loc pe 23 octombrie.
Ultimul pas presupune ca noua Comisie Europeană să fie numită oficial de către Consiliul European, în urma unui vot cu majoritate calificată.