Invitată la un post de televiziune, Florinela Georgescu, directorul ANM, a venit cu o explicație pentru aceste fenomene meteo neobișnuite și pentru vremea deosebit de bizară din acest an.
„Nu numai vara este atipică, ci întreg anul acesta, chiar începând cu decembrie anul trecut, pentru că iarnă a fost deosebit de blândă, pe urmă luna martie cu temperaturi de iarnă și o lună aprilie cu temperaturi de vara. Începând cu luna mai au început și manifestările de instabilitate, într-un context european. Acest fenomen ţine de distribuția neobișnuită a maselor de aer. Pe de o parte o e distribuție foarte persistenă și în același timp neobișnuită pentru că aerul cald a ajuns până în nordul peninsulei Scandinave în timp ce în regiunea țării noastre a stagnat foarte mult timp o masă de aer cu o idee mai răcoroasă și cu un foarte mare volum de vapori de apă. Toate acestea au fost asociate cu o persistență a presiunii atmosferice scăzute, un blocaj care a dus la manifestări nefirești pe tot continentul. Dacă la noi a plouat excesiv, în partea de nord a plouat puțin, acolo e o secetă accentuată. Masa aceea foarte caldă este de origine tropicală și a avut forță să se extindă spre regiunile nordice ale Europei, în timp ce aerul mai rece a rămas blocat aici, în zona noastră. Sperăm ca în zilele următoare, după ce depășim episodul de precipitații, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu.
Directorul ANM îi sfătuiește pe români să meargă în vacanță, dar să rămână vigilenți la avertizările meteo, chiar și atunci când sunt în străinătate.
Fenomenele meteo extreme, care în mod normal nu au loc într-o anumită zonă, pot apărea pe fondul schimbărilor climatice.