"Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 4303/2018 privind continuarea activităţii doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a revocării din funcţia de conducere deţinută" apare pe ordinea de zi a şedinţei din 11 iulie a Secţiei pentru procurori a CSM.
Şedinţa a avu lot loc la 10.00, şi au participat procurorul general Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Augustin Lazăr a avut şi o scurtă declaraţie în care a precizat că secţia de procurori va decide astăzi unde va fi repartizată Kovesi, dar a punctat că procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia creată după demiterea procurorului şef al DNA, Laura Kovesi.
"Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional. Este o situaţie sensibilă care este în jurul nostru şi nu trebuie să v-o descriu eu. Azi secţia de procurori va decide unde isi va desfăşura activiatea in contiunuare, vom vedea, este un oprocuror care are un nivel de experienta în DNA. Cele trei posture de consilier sunt ocupate in acest moment. Urmeaza sa vedem ce va fi după ce va decide sectia de procurori. , a spus Lazăr la intrarea în sediul CSM.
Totodată, Lazăr a vorbit şi despre criteriile e care trebuie să le îndeplinească viitorul şef DNA:
"Viitorul şef DNA va avea o misiune sensibilă, să-şi arate contribuţia pe care el o poate aduce la cresterea increderii in institutie. Aşa ne-am gandit cand am delegate-o pe doamna Jurma. Este vicepreşedinte al retelei internaţionale anticorutie din Europa, e foarte bine cunoscută".
Kovesi a anunţat luni, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA, că nu va mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie, dar va rămâne procuror.
Laura Codruţa Kovesi - care a condus DNA timp de peste cinci ani - a spus că decretul de revocare semnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din funcţie "lasă un mare semn de întrebare" - dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei.
"Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei", a afirmat Kovesi.
De asemenea, ea a afirmat că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii, a contribuit la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei şi a arătat că poate fi înfrântă corupţia. Kovesi a afirmat că voinţa politică acum este pentru blocarea justiţiei şi că modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor şi şi-a îndemnat colegii procurori să nu abandoneze lupta.
Laura Codruţa Kovesi a mai spus, în declaraţia de presă care a durat câteva minute, că începând de luni nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: "De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror".
La finalul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis şi un mesaj "către cetăţeni şi societate": "Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!".