Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a transmis mesajul că în proiectele Bugetului de Venituri şi Cheltuieli ale CFR S.A. şi CFR Călători sunt prevăzute creşteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, spun ministrul, iar în acest moment, proiectele se află pe circuitul de avizare.
"Chiar ieri am căzut de acord cu lideri ai sindicatelor feroviare asupra prevederilor bugetare din Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Bugetul urmează a fi promovat prin Hotărâre de Guvern și mai apoi, măsurile împreună cu majorările salariale să se regăsească în Contractele Colective de Muncă ale celor două companii", a declarat Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor.
CFR SA are inclusă în bugetul companiei pentru anul 2017 o creştere a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.
Administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea în data de 21 martie 2017, a Contractului Colectiv de Muncă, însă sindicatele au refuzat acest lucru.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, CFR Călători, administrația intenționează să reașeze clasele de salarizare, în funcție de fondul de salarii care se va asigura prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei, pentru funcțiile de bază: acari, manevranți, șefi de manevră, conductori, șefi de tren, casieri, mecanici de locomotivă, informatori din ramura MC și pentru funcțiile de execuție din celelalte ramuri, cu posibilitatea de diferențiere în funcție de complexitatea și de volumul de muncă.
Companiile feroviare au parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă) şi au respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetelor pentru acest an.
Ministrul Transporturilor spune că, de la preluarea mandatului în ianuarie 2017, a inițiat o serie de întâlniri cu reprezentanții federațiilor sindicale din domeniul feroviar pentru identificarea soluțiilor la problemele existente.
Pe agenda ședințelor s-au aflat subiecte precum: bugetele companiilor din calea ferată, proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar, soluții pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare, situația investițiilor în infrastructură și material rulant, precum și aspecte ce țin de încheierea noilor contracte colective de muncă.