MENIU

A fost descoperită cea mai mică planetă din afara Sistemului Solar

Foto: ucl.ac.uk

Cea mai mică planetă descoperită până acum în afara Sistemului Solar a fost detectată cu ajutorul unui telescop spaţial francez. Noua exoplanetă este cu puţin mai mică decât dublul planetei Terra. Este însă singura descoperită până acum, cu o masă comparabilă cu cea a Terrei, sau a planetelor Venus, Marte şi Mercur.

Descoperirea a fost făcută de Observatorul francez Corot, dotat cu un telescop de 27 de centimetri în diametru, lansat în spaţiu pentru identificarea planetelor din afara sistemului nostru solar. 

Până acum au fost descoperite aproximativ 330 de astfel de exoplanete, însă majoritatea au fost doar corpuri imense de gaz, similare planetelor Jupiter sau Neptun. 

''Pentru prima oară, am descoperit, fără niciun dubiu, o planetă care este la fel de ''stâncoasă'' ca şi Pământul'', a precizat Malcolm Fridlund, cercetător la Agenţia Spaţială Europeană, implicat în proiectul Corot.

Corot-Exo-7b, după cum a fost botezată exoplaneta, are un diametru mai mic decât dublul diametrului Terrei şi orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru, la fiecare 20 de ore.

Exoplaneta orbitează foarte aproape de steaua sa, şi prin urmare are o temperatură extrem de ridicată, aproximativ 1.000-1.500 de grade Celsius. În aceste condiţii, apariţia vieţii pe această planetă este imposibilă. 

 

 


 

 

Mai multe articole despre:
stea Soare planetă telescop orbită sistem solar