MENIU

Descoperire de proporţii în Europa: fosila unei plante acvatice - "prima floare din lume"

Botaniştii americani susţin că o plantă acvatică antică care creştea în Europa în urmă cu peste 125 milioane de ani ar putea fi prima plantă cu flori din lume cunoscută, transmite BBC.

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat peste 1.000 de fosile ale speciei Montsechia Vidalii. Această semăna cu o plantă de apă obişnuită, însă avea fructe care conţineau o singură sămânţa  - caracteristică definitorie pentru o plantă cu flori.

Cercetătorii spun că această creştea în lacurile spaniole în urmă cu peste 125 milioane de ani, scrie Hotnews.ro.

"O 'prima floare' este, tehnic vorbind, un mit, că şi 'primul om'", arată botanistul David Dilcher în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences.

"Însă în baza acestei analize, ştim acum că Montsechia este contemporană cu, dacă nu mai veche decât, Archaefructus", o plantă acvatică similară descoperită în China.

Fosilele de Montsechia Vidalii au fost descoperite cu peste un secol în urmă într-un depozit de calcar în Spania centrală şi în munţii Pirinei.

Însă David Dilcher arată că multe dintre fosile au fost interpretate greşit, pentru că Montsechia Vidalii "nu dispune de 'părţi florale' evidente precum petale şi structuri producătoare de nectar pentru a atrage insecte".