MENIU

Gold Corporation a notificat primăria ca nu va mai întreține una din galeriile de mină de la Roșia Montană: pericol de prăbușire!

Roşia Montană Gold Corporation a transmis o notificare Primăriei comunei Roşia Montană prin care anunţă că va înceta activitatea de întreţinere curentă a uneia dintre galerii, care a fusese decolmatată pentru a fi deschisă publicului. Acumularea apelor în galerie ar putea duce, potrivit specialiştilor, la accidente ecologice. Joi, la Guvern, ar urma să aibă loc discuţii pentru găsirea unei soluţii în privinţa notificării transmise de RMGC autorităţilor locale.

Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat autorităţile cu privire la faptul că nu va mai realiza activităţile de întreţinere curentă a galeriei Cătălina-Monuleşti, galerie lungă de câţiva kilometri. Cea mai importantă activitate de întreţinere a galeriei se referă la evacuarea apelor de mină. Absenţa activităţii de pompare ar putea duce la prăbuşirea unor porţiuni din galerie, potrivit presei locale.

Galeria, cu o vechime de aproape 2000 de ani, a fost decolmatată de către compania minieră pentru a fi deschisă publicului în situaţia în care era demarată investiţia privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoşiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării, scrie ziarulunirea.ro.

Jurnaliştii locali notează că joi, la Secretariatul General al Guvernului, va avea loc o întâlnire pentru a se găsi soluţii pentru continuarea lucrărilor de pompare a apei.

Scandalul Roșia Montană se reaprinde! Canadienii nu vor să renunțe la explotarea aurului

Din partea Consiliului Judeţean Alba va participa Clement Negruţ, inginer, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi specialist în domeniul minier

„Din ce am văzut în invitaţie, este vorba despre constituirea unei comisii de lucru care să analizeze situaţia. Ştiu ce înseamnă să laşi un obiectiv minier fără a-i asigura toate măsurile de protecţie a mediului. Acolo se poate întâmpla un accident ecologic, dacă apa de mină nu este tratată. Nu ştiu care este situaţia acum, dar mă voi documenta, voi merge şi la faţa locului. Deocamdată, la Bucureşti, din ce am văzut, este vorba doar de constituirea acestei comisii de lucru şi, probabil, un punct de vedere al autorităţii”, a declarat, pentru zarulunirea.ro, Clement Negruţ.

Acesta susţine că Legea minelor prevede clar că o companie nu se poate retrage dintr-un proiect minier fără a asigura respectarea tuturor condiţiilor de protecţie a mediului. 

„Legea minelor stipulează foarte clar că cei care au avut licenţă trebuie să asigure pentru o perioadă de timp continuitate în ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător, adică staţii de pompe, staţii de epurare, protejarea depozitelor de steril şamd”, a adăugat Negruţ.

El mai spune că, la Roşia Montană, fiind sit UNESCO, apar „probleme complementare” faţă de o zonă care nu este protejată. Potrivit oficialului Consiliului Judeţean Alba, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este autoritatea care trebuie să ia măsuri cu privire situaţia de la Roşia Montană.

„Se vor căuta soluţii pentru tot perimetrul reţelei de galerii, nu doar pentru zona galeriei Cătălina-Monuleşti”, a declarat jurnaliştilor de la Ziarul Unirea primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui.

Notificarea a fost transmisă de RMGC în contextul în care, în luna iunie a acestui an, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a anunţat că nu mai prelungeşte licenţa de exploatare pentru RMGC.